Conferentie, Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

VVOJ2013 verslag: Let’s get personal (2)

Titel: Let’s get personal
Datum: 16 november 2013, 10.45 – 12.00 uur
Spreker: Henk van Ess
Aantal deelnemers: ongeveer 35

door Annelynn Kooistra

Henk van Ess demonstreert een personenzoeker van Facebook die alleen nog voor Amerikanen beschikbaar is. Toch is het mogelijk om daar ook gebruik van te maken. Het enige wat je hoeft te doen is bij de accountinstellingen van Facebook de taal in US Engels te veranderen. Nu heb je toegang tot Facebook Graph. Deze zoekmachine werkt veel beter dan het oudere systeem. Je hebt toegang tot veel meer gegevens van anderen.

Het is handig voor journalisten omdat je zo eenvoudig iemand kan vinden. Van Ess laat in raptempo voorbeelden zien. Zo kan je recente foto’s van een plaats of gebeurtenis opzoeken, netwerken ontdekken of ooggetuigen zoeken.

Er zijn verschillen tussen de zoektermen. Een like staat voor het duimpje wat je iets hebt gegeven. Activities zijn proactief en vertellen wat jij zelf leuk vindt. Interests zijn pagina’s die je leuk vind of die je volgt.

Van Ess geeft toe dat Facebook Graph over de grens van privacy gaat, omdat je iedereen boven de 18 jaar kan vinden. Het verschil met Google is dat Facebook Graph een sociaal netwerk is en afgesloten is van de database waar Google over beschikt. Deze nieuwe personenzoeker is eigenlijk gemaakt om gebruikers meer in Facebook te laten rondhangen door de nieuwe mogelijkheden.

Met veel humor snelde van Ess door de originele PowerPoint heen, wat iedereen ontzettend enthousiast maakte over Facebook Graph. Hier en daar zag je in de zaal al een aantal nieuwsgierige mensen op de laptop of tablet speuren op het nieuw ontdekte Facebook.

Henk van Ess verwijst naar zijn Twitter (@henkvaness) waar je de volledige presentatie met ontzettend veel voorbeelden van zoekopdrachten kan terugvinden.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk