Conferentie, VVOJ Activiteiten

VVOJ2013 verslag: beveilig je computer

Titel: Beveilig je computer
Datum: 15 november 2013, 14.00 – 15.15 uur
Spreker: Arno Reuser
Aantal deelnemers: ongeveer 25

door Annelynn Kooistra

Voor onderzoeksjournalisten is het belangrijk om veilig te kunnen werken op het web. Volgens Reuser interesseert men zich niet in veiligheid op het web. Ook al staat bij een download een viruswaarschuwing, toch wordt het te vaak gedownload.

Reuser begint met het verhaal achter Google. Het doel van Google is niets anders dan het verkopen van advertenties. Google slaat daarom je persoonlijke gegevens op. Een voordeel daarvan is dat het onthoudt wat jij eerder hebt opgezocht, zodat je het makkelijker kunt terugvinden. Maar een groot nadeel is dat Google alles van je weet.

Daarom kun je www.duckduckgo.com of edit.blekko.com gebruiken. Deze zoekmachines slaan niet je persoonlijke gegevens op. Een andere tip is om niet alleen Google te gebruiken als bron. Gebruik het altijd samen met een andere bron, bijvoorbeeld LexisNexis. Wees er van bewust dat Google niet altijd betrouwbaar is.

Vervolgens somt Reuser een aantal programma’s op dat je kan gebruiken  om een beeld te krijgen van het dataverkeer op je computer.

Het gratis programma Whireshark is daar één van. Het analyseert al het langsvliegend dataverkeer op dat moment. Een ander programma is Ghostery. Het laat zien welke programma’s er onbedoeld verschijnen wanneer je op een website komt. Met Ghostery kun je ze verwijderen.

Wachtwoorden kun je opslaan op je harde schijf. Dit is veilig omdat het moeilijk te kraken is. SniffPass is een programma dat al je wachtwoorden opspoort die je gebruikt op het web. Als je dit onmogelijk wil maken, kun je de service Protected Storage Passview downloaden. Deze service zorgt er voor dat je computer de wachtwoorden niet opslaat.

Er zijn verschillende soorten beveiligingssoftware. Reuser heeft recensies van programma’s, zoals McAfee en F-Secure naast elkaar gelegd. Er komt geen verrassend resultaat uit. Reuser heeft dan ook geen idee welke goed zijn. Wel is hij zeker dat je beter een betaalde software kan downloaden dan een gratis software.

Als je anoniem op het web wil werken, kun je de webbrowser Tor (www.torproject.org) gebruiken. Het is dan onmogelijk om het IP-adres te achterhalen. De website www.whatsismyip.com vermeld je IP-adres.

Arno Reuser verwijst naar zijn website waar je een lijst met programma’s en downloads kan vinden.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk