Conferentie

VVOJ2013 verslag: Samen sterk – Vlaams-Nederlands cross border onderzoek

Titel: Samen sterk – Vlaams-Nederlands cross border onderzoek.
Datum: 16 november 2013,  10:45 uur
Sprekers: Lars Bové, Bart Haeck, Siem Eikelenboom en Gaby de Groot
Aantal deelnemers: 10

door: Robert van ‘t Wout

Samenwerking tussen de Vlaamse De Tijd en het Nederlandse Financiële Dagblad bestond 20 jaar geleden al. Redacteuren wisselden voor korte tijd artikelen met elkaar uit. Door taal en cultuurverschil is dit opgehouden, toch zijn er genoeg onderwerpen te bedenken waar samenwerking juist wel vruchtbaar is zoals bij het verhaal van de belastingroutes door Nederland en België.

Tachtig procent van de Fortuna Top 100 heeft fiscale holding in Nederland. Verschil in het zoeken naar bedrijven verschilt per land. Redenen om als bedrijf om in Nederland te gaan zitten zijn anders dan in België. Tot een goed artikel komen doe je met betrokken partijen. Belastingadviseurs, NGO’s, politici en ook de Nederlandse Bank is benaderd. Zodra je verschillende jaarverslagen uit verschillende landen naast elkaar legt kom je tot ontdekkingen.

Samenwerking kan dus goed werken maar structureel toch niet aan te bevelen. The talk of the town is anders in Nederland dan in België. Zijn meer verschillen dan op het eerste gezicht te zien is. Over de grens samenwerking wellicht wel gemakkelijker dan binnenland door concurrentie. Hoewel beide kranten dus niet direct concurenten van elkaar zijn is vertrouwen tussen de redacteuren erg belangrijk.

 

Dossiers waar Vlaamse en Nederlandse journalisten meer elkaar zouden moeten opzoeken zijn dossiers zoals de Fyra.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk