Conferentie

VVOJ2013 verslag: Samen sterk – Vlaams-Nederlands cross border onderzoek

Titel: Samen sterk – Vlaams-Nederlands cross border onderzoek.
Datum: 16 november 2013,  10:45 uur
Sprekers: Lars Bové, Bart Haeck, Siem Eikelenboom en Gaby de Groot
Aantal deelnemers: 10

door: Robert van ‘t Wout

Samenwerking tussen de Vlaamse De Tijd en het Nederlandse Financiële Dagblad bestond 20 jaar geleden al. Redacteuren wisselden voor korte tijd artikelen met elkaar uit. Door taal en cultuurverschil is dit opgehouden, toch zijn er genoeg onderwerpen te bedenken waar samenwerking juist wel vruchtbaar is zoals bij het verhaal van de belastingroutes door Nederland en België.

Tachtig procent van de Fortuna Top 100 heeft fiscale holding in Nederland. Verschil in het zoeken naar bedrijven verschilt per land. Redenen om als bedrijf om in Nederland te gaan zitten zijn anders dan in België. Tot een goed artikel komen doe je met betrokken partijen. Belastingadviseurs, NGO’s, politici en ook de Nederlandse Bank is benaderd. Zodra je verschillende jaarverslagen uit verschillende landen naast elkaar legt kom je tot ontdekkingen.

Samenwerking kan dus goed werken maar structureel toch niet aan te bevelen. The talk of the town is anders in Nederland dan in België. Zijn meer verschillen dan op het eerste gezicht te zien is. Over de grens samenwerking wellicht wel gemakkelijker dan binnenland door concurrentie. Hoewel beide kranten dus niet direct concurenten van elkaar zijn is vertrouwen tussen de redacteuren erg belangrijk.

 

Dossiers waar Vlaamse en Nederlandse journalisten meer elkaar zouden moeten opzoeken zijn dossiers zoals de Fyra.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk