Conferentie

VVOJ2013 verslag: Samen sterk – Internationaal cross border onderzoek

Titel: Samen sterk – Internationaal cross border onderzoek
Datum: 15 november 2013,  15:45 uur
Sprekers: Gerard Ryle
Aantal deelnemers: 20

door Robert van ‘t Wout

Volgens Gerald Ryle zijn drie criteria voor het ICIJ om aan een verhaal te beginnen belangrijk.

– Is something of concern?

– Are the systems designed to protect people, broken?

– Can we get a result? Een van deze verhalen die deze criteria voldaan heeft gaat over de handel in lichaamsdelen. Je verwacht dat orgaandonatie netjes en volgens de regels verloopt, maar dit gebeurt soms zonder enig respect. Lichaamsdelen worden hardhandig verwijderd en beenderen worden vervangen door PVC-pijpen.

Een behoorlijk lucratieve handel dus en het ICIJ laat zien hoe het systeem waar in vertrouwd wordt door nabestaanden, kapot is.

Een ander verhaal gaat over offshore belastingparadijzen. Aangezien dit een ingewikkeld onderwerp is om uit te leggen aan het publiek is een simpele animatie om het probleem uit te leggen handig. ICIJ heeft een database aangelegd waar deze verborgen netwerken te vinden zijn en die is te benaderen via hun website.

Gevaar bij zo’n grote casus als deze, is dat je jezelf kan verliezen in de details van het verhaal, maar het is belangrijk om altijd voor ogen te houden dat het begrijpelijk moet zijn voor het publiek.

“Surprise is a good motivator to start writing a story” – Gerard Ryle

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk