Conferentie

VVOJ2013 verslag: Samen sterk – Internationaal cross border onderzoek

Titel: Samen sterk – Internationaal cross border onderzoek
Datum: 15 november 2013,  15:45 uur
Sprekers: Gerard Ryle
Aantal deelnemers: 20

door Robert van ‘t Wout

Volgens Gerald Ryle zijn drie criteria voor het ICIJ om aan een verhaal te beginnen belangrijk.

– Is something of concern?

– Are the systems designed to protect people, broken?

– Can we get a result? Een van deze verhalen die deze criteria voldaan heeft gaat over de handel in lichaamsdelen. Je verwacht dat orgaandonatie netjes en volgens de regels verloopt, maar dit gebeurt soms zonder enig respect. Lichaamsdelen worden hardhandig verwijderd en beenderen worden vervangen door PVC-pijpen.

Een behoorlijk lucratieve handel dus en het ICIJ laat zien hoe het systeem waar in vertrouwd wordt door nabestaanden, kapot is.

Een ander verhaal gaat over offshore belastingparadijzen. Aangezien dit een ingewikkeld onderwerp is om uit te leggen aan het publiek is een simpele animatie om het probleem uit te leggen handig. ICIJ heeft een database aangelegd waar deze verborgen netwerken te vinden zijn en die is te benaderen via hun website.

Gevaar bij zo’n grote casus als deze, is dat je jezelf kan verliezen in de details van het verhaal, maar het is belangrijk om altijd voor ogen te houden dat het begrijpelijk moet zijn voor het publiek.

“Surprise is a good motivator to start writing a story” – Gerard Ryle

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk