Nieuws

Speciale journalistenworkshop ‘Bescherm je werk en jezelf’

IMG_1492 [1280x768]Tijdens het VVOJ-congres in Zwolle gaf Arno Reuser een drukbezochte workshop over veilig werken in een digitale omgeving. Gewoonlijk traint Reuser overheden, inlichtingen en veiligheidsdiensten. Speciaal voor de VVOJ komt hij naar Utrecht, voor een middagtraining aan journalisten. Voor wie er niet bij kon zijn in Zwolle, of voor wie in Zwolle gegrepen is door Reusers ‘sneak preview’ en nu zijn werkpraktijk nog beter wil beschermen tegen pottenkijkers en grote oren.


Met het ene na het andere afluisterschandaal lijkt het alsof het beschermen van een informatiepositie voor een journalist overbodige luxe is geworden. Al sinds de eeuwwisseling is bekend dat sommige landen er niet voor terugdeinzen om onder de vlag van terrorismebestrijding grootschalige interceptie van berichtenverkeer ook te gebruiken voor economische doeleinden (Echelon). En met het Prism-schandaal lijken concepten als privacy en persoonlijke levenssfeer achterhaalde begrippen. Al in 1999 zei de toenmalige directeur van Sun Microsystems Scott McNealy:

“there is no such thing as privacy, get over it!”

Dat wil niet zeggen dat een onderzoeksjournalist maar achterover kan leunen. Het wordt voor een onderzoeksjournalist nog belangrijker om de eigen informatiepositie in redelijkheid goed te beschermen. Een balans tussen uiterste veiligheid en gemakkelijk en snel kunnen werken.

 

Daartoe is er een hele reeks software op de markt, alsmede gedragsregels, die eigenlijk tot de standaard ‘toolbox’ van een journalist zouden moeten horen. Deze workshop zal de gedragsregels delen en een systeem van maatregelen bespreken waarmee de informatiepositie van een journalist dichtgetimmerd kan worden zonder dat betrokkene er in efficiëntie veel op achteruit gaat. In een drie uur interactieve workshop wordt zo veel mogelijk ‘live’ gedemonstreerd (geen geprepareerde screendumps) hoe veiligheid in praktijk gebracht kan worden. Tools worden benoemd, uitgelegd en waar nodig gedemonstreerd. Alle software zal beschikbaar gesteld worden als een ZIP bestand op de trainingwebsite van de workshop leider.

(Enige elementaire kennis van computernetwerken en met name adresseringen wordt aanbevolen.)

Datum: 21 januari 2014, 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Hogeschool Utrecht, Faculteit Communicatie en Journalistiek
Padualaan 99, Utrecht. ZAAL 1B130

 

Trainer: Arno H.P. Reuser

Spreker, trainer, schrijver, discussieleider, zoekspecialist, bibliothecaris, consultant, workshop leider. Geeft wereldwijd OSINT internet zoek-, vind- en rapporteertrainingen aan overheid, opsporings- en handhavingsdiensten, journalisten, analisten, universitei-ten. Eigenaar en oprichter Reuser’s Information Services; Senior beleidsmedewerker Open Source Intelligence, Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (2010-2013); Oprichter en manager Open Source Intellligence (OSINT), branch Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (1995-2010), http://www.opensourceintelligence.eu ; Open Source Intelligence Resource Discovery Toolkit (ca. 750 geannoteerde zoekbronnen), http://rr.reuser.biz

 

De training kost €65 voor VVOJ-leden, €130 voor niet-leden. LAPTOP meenemen!

Aantal deelnemers: maximaal 20 (bij overaanmelding gaan VVOJ-leden voor).

Aanmelden met een mail aan secretariaat@vvoj.org, onder vermelding van ‘training Reuser’. Na betaling van het cursusbedrag ontvangt u een bevestiging van deelname.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk