Conferentie

VVOJ2013 verslag: Undercover in social media

Titel: Undercover in social media
Datum: 16 november 2013,  14:00 uur
Sprekers: Henk van Ess
Aantal deelnemers: ongeveer 50

door Jeanine Bakker

Aan de hand van zijn eigen geheime alter ego liet Henk van Ess zien hoe je in contact komt met insiders.  Afgeschermde groepen van LinkedIn kunnen namelijk veel informatie bieden.

Natuurlijk moet je dan wel eerst in die groepen komen. Het maken van een waterdicht alter ego kan hierbij helpen.

Van Ess liet zien waar je op moest letten, het moet wel betrouwbaar overkomen. Tevens besprak hij de juridische grenzen bij het maken van deze geheime identiteit.

Handige tips voor de alledaagse ongemakken waar journalisten tegenaan lopen waren er ook. Hoe kom je achter een emailadres dat nergens te vinden is? Hoe ontdek je namen op LinkedIn die worden afgeschermd? Hoe weet je zeker dat je de juiste persoon op Facebook hebt gevonden die je moet hebben?

De oplossingen bleken niet moeilijk te zijn, maar je moet het wel weten. Van Ess bewees dat slim gebruik maken van social media en zoekfuncties het heel gemakkelijk maakt.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk