Nieuws

Genomineerde De Loep gedagvaard om artikel

justitieSanne Terlingen, genomineerd voor de Aanmoedigingsprijs voor De Loep 2013, is gedagvaard door Arthur Paes, de hoofdpersoon uit haar artikel Paradijs voor Pedo’s dat in 2012 in OneWorld verscheen. In het artikel vertelt Terlingen hoe Nederlanders en andere westerlingen zich schuldig maken aan sekstoerisme in Ghana, ‘het nieuwe Thailand’.

In een recent vervolgartikel meldde zij hoe Paes haar en haar bronnen nog altijd in diskrediet probeert te brengen.
In het kort geding, dat op 4 december dient, eist Paes onder meer rectificatie, een verbod op toekomstige publicaties en een schadevergoeding van 100.000.- euro. Terlingen wil inhoudelijk niet op de aanklacht ingaan, maar ziet de procedure ‘met vertrouwen tegemoet’.
De VVOJ reikt de De Loep, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistieke producties, op 15 november uit. Dat gebeurt
traditiegetrouw tijdens het diner op de jaarlijkse conferentie van de vereniging, die dit jaar in Zwolle plaatsvindt.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk