Conferentie, Jaarboek

VVOJ Jaarboek 2013 App met Loep-nominaties ziet het licht

app_android_sams1Om 17.02 uur op dinsdag 12 november 2013 kwam hij ter wereld: de allereerste VVOJ Jaarboek 2013 App,  in de Google Play-store voor Android-apps. Alle nominaties voor De Loep 2013 zijn erin opgenomen, inclusief de exclusieve making-of verhalen van de makers. Een uniek kijkje achter de schermen waarin onderzoeksjournalisten vertellen hoe hun verhalen en uitzendingen tot stand kwamen. De gratis app (Android & iPhone) is gemaakt door Henk van Ess met Appmachine. De productie van de app zelf wordt binnenkort uit de doeken gedaan op het VVOJ Medialab. De making of-bijdragen zijn samengesteld door de redactie van het VVOJ Jaarboek, een bundeling van de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen van het afgelopen jaar. Het Jaarboek 2013 is op  vrijdag 15 november tijdens de VVOJ Conferentie in Zwolle gepresenteerd. Het is de eerste keer dat een deel ervan in de vorm van een app verschijnt. Ook de iOS-versie is beschikbaar

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk