Nieuws

“Data- en regiojournalistiek vormen een goede combinatie”

Datajournalistiek en regionale journalistiek zijn een goede combinatie, zegt data-expert Heinze Havinga. Hij werkte voor de Twentsche Courant Tubantia mee aan een project waarbij data van de Stadsbank Oost-Nederland leidde tot een aantal verhalen over schulden in Twente en de Achterhoek. Datajournalistiek geeft de mogelijkheid in en uit te zoomen, en om het nieuws nog verder te regionaliseren. “Op het moment dat je een landelijk kaartje ziet, het eerste waar je naar kijkt is je buurman, of je eigen gemeente. Daarom denk ik dat datajournalistiek en de regionale schaal een heel erg nuttige combinatie is.” Tegelijkertijd waakte de redactie ervoor dat er geen data tot personen herleidbaar kon zijn. Bekijk het video-interview met Havinga op VVOJ Medialab (Foto: Twentsche Courant)

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk