Nieuws

“Data- en regiojournalistiek vormen een goede combinatie”

Datajournalistiek en regionale journalistiek zijn een goede combinatie, zegt data-expert Heinze Havinga. Hij werkte voor de Twentsche Courant Tubantia mee aan een project waarbij data van de Stadsbank Oost-Nederland leidde tot een aantal verhalen over schulden in Twente en de Achterhoek. Datajournalistiek geeft de mogelijkheid in en uit te zoomen, en om het nieuws nog verder te regionaliseren. “Op het moment dat je een landelijk kaartje ziet, het eerste waar je naar kijkt is je buurman, of je eigen gemeente. Daarom denk ik dat datajournalistiek en de regionale schaal een heel erg nuttige combinatie is.” Tegelijkertijd waakte de redactie ervoor dat er geen data tot personen herleidbaar kon zijn. Bekijk het video-interview met Havinga op VVOJ Medialab (Foto: Twentsche Courant)

Gerelateerde artikelen

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk