Conferentie, Nieuws

Uitnodiging Legebeke Legaat 2013

spionageWat betekenen de onthullingen van Edward Snowden voor de onderzoeksjournalistiek? Wat doen onderzoeksjournalisten om zich te beveiligen tegen spiedende diensten? Deze en andere vragen staat centraal tijdens het Legebeke Legaat 2013: Onderzoeksjournalistiek in tijden van lekken, spiedende diensten en Snowden.

Het Legebeke Legaat werd opgericht ter nagedachtenis aan de in 2008 plotseling overleden onderzoeksjournalist Gerard Legebeke (Argos). Zoals gebruikelijk wordt het seminar geintegreerd in de jaarlijkse VVOJ conferentie, die komende november in Zwolle plaatsvindt.

Het seminar begint met een video-interview dat VVOJ directeur Margo Smit onlangs in Rio de Janeiro had met Glenn Greenwald, de journalist van ‘The Guardian’ waarmee Snowden contact zocht om zijn onthullingen over de NSA wereldkundig te maken.

Vervolgens volgt een discussie we onder leiding van Chris Kijne met onder andere:
– Corine de Vries (adjunct-hoofdredacteur De Volkskrant en bestuurslid van Publeaks)
– Heleen de Waal (verdacht van lekken AIVD)
– Bart Jacobs (hoogleraar computerbeveiliging Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Cyber Security Raad)
– Bert van Delden (voorzitter van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten)

De toegang is gratis, aanmelden gaat via D.Bangma@vpro.nl. Voor meer informatie en aanmelding kun je in de VVOJ Agenda kijken of op de Conferentie-pagina.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk