Nieuws

Ontsnappen aan medialogica: wat leren we van journalistieke missers?

medialogica_vaatstraOntsnappen aan medialogica. Zo noemde de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling in 2006 haar rapport over de beeldvorming rond tbs. De media-aandacht voor incidenten groeide, maar het feitelijke aantal incidenten niet. Aanstaande maandag maandag 28 oktober gaat het VVOJ Café over medialogica: hoe door de regels van de media een schijnwerkelijkheid ontstaat.  En niet altijd per ongeluk. “Verschillen tussen beeld en werkelijkheid worden door media soms zeer welbewust gecreëerd”, zei Marc Josten, hoofdredacteur van HUMAN en programmamaker van Medialogica, vorig jaar in een hoorcollege (audio). Josten is een van de sprekers tijdens het Café, naast NRC-ombudsman Sjoerd de Jong en hoogleraar Jo Bardoel. Als case wordt de zaak-Vaatstra uitgelicht, één van de Medialogica-afleveringen. Alle info en aanmelden voor het VVOJ Café.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk