Nieuws

Livestream van college zoeken voor journalisten

Zaterdag 19 oktober was het zover: een hele dag volgepakt met zoektips en -trucs door archiefspitter Eric Hennekam en webkenner Henk van Ess, speciaal voor beroepsjournalisten. In de pauze gaf Martijn Kleppe een sneak-preview van @AXES_EU (op de VVOJ Conferentie in Zwolle volgende maand geeft hij er een workshop over: Zoeken naar beeld). Wie er zaterdag niet bij kon zijn, kon het zoekcollege deels volgens via een live stream. En wie indrukken, reacties en tips terug wil lezen, krijgt al een aardig beeld dankzij alle tweets met de hashtag #zoekdag.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk