Nieuws

Scriptie: de aanval als verdediging tegen kritische berichtgeving

Een bedrijf zal er alles aan doen om de eigen reputatie te beschermen. ‘En als nodig zal het niet aarzelen de brenger van het slechte nieuws schade toe te brengen, of in ieder geval zijn reputatie’, aldus Teri van der Heijden in haar lezenswaardige UvA-masterscriptie ‘In de aanval: Effecten van crisiscommunicatie door bedrijven op berichtgeving‘. Hoe het bedrijf SNS de boodschapper NRC Handelsblad aanviel om de berichtgeving te pareren, en hoe de redactie verdeeld bleek over een tegenreactie. Lees ook wat NRC-ombudsman Sjoerd de Jong eerder schreef naar aanleiding van de scriptie. Oja, die NRC-berichtgeving is genomineerd voor De Loep 2013.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk