Nieuws

Scriptie: de aanval als verdediging tegen kritische berichtgeving

Een bedrijf zal er alles aan doen om de eigen reputatie te beschermen. ‘En als nodig zal het niet aarzelen de brenger van het slechte nieuws schade toe te brengen, of in ieder geval zijn reputatie’, aldus Teri van der Heijden in haar lezenswaardige UvA-masterscriptie ‘In de aanval: Effecten van crisiscommunicatie door bedrijven op berichtgeving‘. Hoe het bedrijf SNS de boodschapper NRC Handelsblad aanviel om de berichtgeving te pareren, en hoe de redactie verdeeld bleek over een tegenreactie. Lees ook wat NRC-ombudsman Sjoerd de Jong eerder schreef naar aanleiding van de scriptie. Oja, die NRC-berichtgeving is genomineerd voor De Loep 2013.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk