Cafe, Nieuws

VVOJ Café 23-9: De geheimen van de voedingsindustrie

cafe_voedselDe voedingsindustrie laat zich niet graag in de keuken kijken. Gelukkig ligt de productie van voedsel de laatste tijd vaker onder een journalistiek vergrootglas. Zo berichtte Zembla dat er wordt gefraudeerd met het Beter Leven-keurmerk, waarbij duurzaam vlees wordt gemengd met vlees uit de bio-industrie. Marcel van Silfhout onderzocht in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) vier maanden lang de voedselveiligheid in Nederland en de rol daarin van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Onderzoeksjournalisten onthullen in dit VVOJ Café op 23 september hoe je in een gesloten bolwerk het ware verhaal op tafel krijgt. Met Norbert Reintjens (Zembla), Marcia Nieuwenhuis (AD) & Marcel van SilfhoutInfo en aanmelden

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk