Nieuws

Scriptie: verdienmodellen voor de journalistiek

scriptie_verdienmodellenSpecialiseren. Dat is de meest voorkomende journalistieke strategie om inkomsten te genereren, aldus een recente masterscriptie van Yvonne Roerdink (Universiteit van Amsterdam). Ze is één van de twee oprichters van het Journalistiek Onderzoeksbureau, dat journalistiek wil bedrijven op basis van een vernieuwend verdienmodel. Voor haar eind juni afgeronde scriptie bracht ze in kaart welke verdienmodellen er in de praktijk gebruikt worden, aan de hand van een onderzoek onder 29 journalistieke platforms die een subsidieverzoek hebben ingediend bij het Stimuleringsfonds voor de Pers. De scriptie is hier als pdf te downloaden, samenvatting te lezen op de site Persinnovatie.nl. Hoe succesvol de verdienmodellen zijn, is niet onderzocht.

Gerelateerde artikelen

Is er een manier waarop pers en pr constructiever kunnen samenwerken? Die vraag stond centraal in de gesprekken die Zembla-onderzoeksjournalist Ton van der Ham voerde met ‘de andere kant’.

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk