Nieuws

Scriptie: verdienmodellen voor de journalistiek

scriptie_verdienmodellenSpecialiseren. Dat is de meest voorkomende journalistieke strategie om inkomsten te genereren, aldus een recente masterscriptie van Yvonne Roerdink (Universiteit van Amsterdam). Ze is één van de twee oprichters van het Journalistiek Onderzoeksbureau, dat journalistiek wil bedrijven op basis van een vernieuwend verdienmodel. Voor haar eind juni afgeronde scriptie bracht ze in kaart welke verdienmodellen er in de praktijk gebruikt worden, aan de hand van een onderzoek onder 29 journalistieke platforms die een subsidieverzoek hebben ingediend bij het Stimuleringsfonds voor de Pers. De scriptie is hier als pdf te downloaden, samenvatting te lezen op de site Persinnovatie.nl. Hoe succesvol de verdienmodellen zijn, is niet onderzocht.

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk