Nieuws

Scriptie: verdienmodellen voor de journalistiek

scriptie_verdienmodellenSpecialiseren. Dat is de meest voorkomende journalistieke strategie om inkomsten te genereren, aldus een recente masterscriptie van Yvonne Roerdink (Universiteit van Amsterdam). Ze is één van de twee oprichters van het Journalistiek Onderzoeksbureau, dat journalistiek wil bedrijven op basis van een vernieuwend verdienmodel. Voor haar eind juni afgeronde scriptie bracht ze in kaart welke verdienmodellen er in de praktijk gebruikt worden, aan de hand van een onderzoek onder 29 journalistieke platforms die een subsidieverzoek hebben ingediend bij het Stimuleringsfonds voor de Pers. De scriptie is hier als pdf te downloaden, samenvatting te lezen op de site Persinnovatie.nl. Hoe succesvol de verdienmodellen zijn, is niet onderzocht.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk