Nieuws

Roep om gratie voor klokkenluider Manning

whistleblowerZeker 12.000 mensen hebben de petitie ondertekend die om gratie vraagt voor de voormalige Amerikaanse militair Bradley Manning.

Manning werd deze week veroordeeld tot 35 jaar celstraf vanwege het lekken van duizenden documenten over activiteiten van het Amerikaanse leger aan WikiLeaks, die deze vervolgens openbaar maakte.

De petitie, een initiatief van Amnesty International en de stichting Pardon Bradley Manning, roept de Amerikaanse president Barack Obama op Manning gratie te verlenen omdat hij zijn klokkeluidersactie ingegeven zou zijn door het handhaven van mensenrechten.

Inmiddels zou ook Bradley Manning zelf een verzoek tot gratie hebben ingediend bij de Amerikaanse president.

Ondertussen is de regeringscoalitie in Groot-Brittanië in discussie over mogelijke herziening van de anti-terreur wet. Aanleiding was de arrestatie, vorige week, van David Miranda, partner van journalist Glenn Greenwald (The Guardian).

Greenwald was de journalist die als eerste de informatie over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA publiceerde die was verstrekt door Edward Snowden, de voormalige NSA-medewerker.

* Onderteken de petitie die om gratie voor Manning vraagt hier.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk