Nieuws

Roep om gratie voor klokkenluider Manning

whistleblowerZeker 12.000 mensen hebben de petitie ondertekend die om gratie vraagt voor de voormalige Amerikaanse militair Bradley Manning.

Manning werd deze week veroordeeld tot 35 jaar celstraf vanwege het lekken van duizenden documenten over activiteiten van het Amerikaanse leger aan WikiLeaks, die deze vervolgens openbaar maakte.

De petitie, een initiatief van Amnesty International en de stichting Pardon Bradley Manning, roept de Amerikaanse president Barack Obama op Manning gratie te verlenen omdat hij zijn klokkeluidersactie ingegeven zou zijn door het handhaven van mensenrechten.

Inmiddels zou ook Bradley Manning zelf een verzoek tot gratie hebben ingediend bij de Amerikaanse president.

Ondertussen is de regeringscoalitie in Groot-Brittanië in discussie over mogelijke herziening van de anti-terreur wet. Aanleiding was de arrestatie, vorige week, van David Miranda, partner van journalist Glenn Greenwald (The Guardian).

Greenwald was de journalist die als eerste de informatie over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA publiceerde die was verstrekt door Edward Snowden, de voormalige NSA-medewerker.

* Onderteken de petitie die om gratie voor Manning vraagt hier.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk