Nieuws

Gratis! Expertcollege zoeken voor journalisten

VergrootglasArchiefspitter Eric Hennekam en webkenner Henk van Ess verzorgen op zaterdag 19 oktober 2013 in Utrecht een gratis zoekcollege voor beroepsjournalisten werkzaam bij een krant, tijdschrift, radio, tv, nieuwswebsite of als freelancers (zzp) in Nederland en België. Vanaf tien uur behandelen ze een karrenvracht aan tips en trucs op het gebied van zoeken naar documenten (beeld, geluid, papier, digitaal), tooltjes, apps, foto’s, metadata, denken als een document, archiefvormers,  literatuuronderzoek, sociale media, archieven, gebruik je zintuigen, personen zoeken, enzovoort. Gewoon omdat ze zin hebben om hun kennis te delen. Aanmelden verplicht, zie Hennekams website UPDATE: De zoekexperts brengen met hun zoekcollege tegelijkertijd de Indiegogo-actie onder de aandacht. Iedereen kan met een vrijwillige bijdrage collega’s in ontwikkelingslanden ondersteunen (die in oktober dan naar de wereldconferentie GIJC13 in Brazilië kunnen om trainingen te volgen).

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk