Nieuws

Nominaties De Loep bekend

foto

De nominaties voor De Loep 2013, de VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek, zijn bekend gemaakt door juryvoorzitter Ad van Liempt tijdens een bijeeenkomst in De Balie op 22 augustus 2013. De jury constateerde zich in een luxepositie te bevinden; met meer aanmeldingen dan ooit (109 stuks in totaal) en een over het algemeen hoge kwaliteit was het vaak moeilijk de nominaties te bepalen.

In de categorieën tekstuele en audiovisuele producties, en voor de aanmoedingsprijs, zijn steeds drie inzendingen genomineerd. In de categorie digitale producties, nieuw dit jaar, heeft de jury besloten geen Loep uit te reiken, maar wel twee stimuleringsprijzen. De winnaars worden bekend gemaakt op vrijdagavond 15 november, tijdens de VVOJ Conferentie in Zwolle. Het is dan de tiende keer dat de prijs wordt uitgereikt. Alle informatie over de nominaties vind je hier.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk