Kenniscentrum, Nieuws

IRE 2013, epiloog

IMG_0892Investigative Reporters and Editors, VVOJs Amerikaanse zusterorganisatie, confereerde van 20 t/m 23 juni in San Antonio, Texas. VVOJ-directeur Margo Smit trok met de verslaggever-schoenen aan door een wirwar van workshops en trainingen, en haalde er enkele hoogtepunten uit. Ze zocht drie dagen naar een witte raaf.

 

 

Epiloog

Drie dagen IRE13, met in totaal ongeveer 1200 collega’s voornamelijk uit de Verenigde Staten maar toch ook uit zo’n 40 andere landen (van Birma tot de Palestijnse gebieden), meer dan 80 trainingssessies en workshops, een indrukwekkende key note spreker en duizelingwekkend veel tips en trucs. Het was buffelen om het allemaal bij te houden.

 

foto2Maar waar waren toch ‘die jongens van The Texas Tribune’? Uiteindelijk vond ik er een, in de allerlaatste sessie op zaterdagmiddag, pal voor de slotborrel. Ryan Murphy liet er zien waar The Texas Tribune groot mee wordt: data en interactieve visualisaties.

De 15 journalisten van TTT verslaan met name de politiek in de staat, en gaan op zoek naar de effecten van besluiten, regels en wetgeving. ‘Mapping is crucial for us’, zegt Murphy tegen een volgepakte zaal. En toont achtereenvolgens speelse en informatieve kaartjes en grafieken over de Texaanse openbare scholen, ambtenarensalarissen en de gesneefde presidentiele campagne van de gouverneur van Texas Rick Perry.

 

Tableau Public

Dat visualiseren doen ze bij TTT meestal met gratis gereedschap, bijvoorbeeld Tableau Public. Een van de ontwerpers, Ben Jones, meldt de aanwezige IRE-leden dat speciaal voor hen een gratis abonnement klaarstaat van de ‘upgrade’ Tableau Desktop, met meer mogelijkheden (offline kunnen werken en bewaren) dan de helemaal gratis variant (interessant, omdat een IRE-lidmaatschap maar 70$ per jaar is en een volledig abonnement op Tableau 999$).

Een kleine valkuil blijft: de data die je gebruikt voor je visualisatie worden na publicatie ook toegankelijk voor het publiek (vandaar dat ‘Public’ in de naam). Maar voor TTT is dat geen probleem. ‘We kunnen tijdens ons werk aan een project ‘onzichtbaar’ eraan werken, de data worden pas toegankelijk na publicatie. En dat willen we sowieso,’ zegt Murphy.

 

Van de acht winnaars van de Datajournalism Awards werkten er drie met Tableau Public, zegt Jones. Een indicatie van de mooie mogelijkheden van het programma, maar vooral van het gemak waarmee het programma werkt. ‘Wil je snel en eenvoudig een interactieve visualisatie maken, dan kan Tableau Public je helpen,’ legt Jones uit. ‘Je kunt er you-tube filmpjes aan koppelen, de kaartjes zijn op maat gemaakt voor mobiele platforms en alles is snel te updaten. Wil je iets nog spectaculairders, dan moet je het toch nog zelf bouwen. Maar dat zal maar heel af en toe het geval zijn.’

 

Zwarte cijfers

foto3Terug naar The Texas Tribune. De website draait sinds 2009 op giften, donaties en inkomsten uit abonnementen en events. Met name de lezingen en bijeenkomsten zorgen voor inkomsten. Eind 2012 schreef TTT zwarte cijfers met een omzet van 4,5 miljoen dollar. Een succesverhaal, waar men erg low key over doet. Het gaat vooral om de inhoud. ‘De gebruiker moet wat aan onze verhalen hebben,’ zegt Murphy. Data zijn daarin meer dan cruciaal.

 

Rest uw verslaggever tot slot nog te verwijzen naar de vele handzame tipsheets die zo’n IRE conferentie oplevert. En dan wetende dat de volgende editie in San Francisco zal plaatsvinden (vlak bij waar uw verslaggever haar eigen journalistiekopleiding kreeg) en dan weet u wel waarvandaan u volgend jaar deo volente updates kunt verwachten. Elke maand een bedragje in een potje stoppen en we zijn good to go (al is er eerst weer een enerverende VVOJ conferentie, in Zwolle. Inschrijving start binnenkort.)

foto1Van de Federal Reserve Bank of St. Louis (die van FRED en ALFRED, weet u nog?) kregen we alvast zo’n 200$ mee. In een klein zakje, dat dan weer wel. Wie heeft er nog een rolletje plakband en een paar uurtjes puzzelen over?

 

 

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk