Nieuws

‘Impact van Offshore-onthullingen in Europa groter dan in VS’

Zo’n vijftig belangstellenden verzamelden zich dinsdagavond 11 juni op de redactie van Le Soir, in Brussel, voor een bijzondere bijeenkomst met directeur Gerard Ryle van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) over het wereldwijde journalistieke Offshore-onderzoek naar belastingvlucht. De impact van de verhalen was in de Verenigde Staten  kleiner dan in Europa, zo blijkt uit een verslag bij het Fonds Pascal Decroos, mede omdat in de meeste gevallen met belastingvlucht geen strafbare feiten zijn begaan. Ryle sprak verder ook over financiering en journalistieke vrijheid. Belangrijkste sponsor voor ICIJ is de Adessium Foundation.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk