Nieuws

‘Impact van Offshore-onthullingen in Europa groter dan in VS’

Zo’n vijftig belangstellenden verzamelden zich dinsdagavond 11 juni op de redactie van Le Soir, in Brussel, voor een bijzondere bijeenkomst met directeur Gerard Ryle van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) over het wereldwijde journalistieke Offshore-onderzoek naar belastingvlucht. De impact van de verhalen was in de Verenigde Staten  kleiner dan in Europa, zo blijkt uit een verslag bij het Fonds Pascal Decroos, mede omdat in de meeste gevallen met belastingvlucht geen strafbare feiten zijn begaan. Ryle sprak verder ook over financiering en journalistieke vrijheid. Belangrijkste sponsor voor ICIJ is de Adessium Foundation.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk