Kenniscentrum, Nieuws

Platform voor regionale datajournalistiek zoekt testers

Regionale data voor regionale media, daarin wil het datajournalistieke persbureau met de treffende naam LocalFocus gaan voorzien. De website van het Stimuleringsfonds voor de Pers besteedt vandaag aandacht aan de journalistieke startup, die een paar maanden terug een bedrag van 20 duizend euro in de wacht sleepte bij The Challenge: Reinventing Journalism. Mede-oprichter Jelle Kamsma (midden op de foto) vertelt dat lokale en regionale media veel meer hun voordeel kunnen doen met alle data die beschikbaar is. Aan LocalFocus zijn naast Kamsma ook Yordi Dam (links) en Erik Willems (rechts) verbonden. Voor de testfase van het dataplatform wordt hulp verwelkomd. Meer bij Persinnovatie. (Foto: Moniek Verstegen)

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk