Kenniscentrum, Nieuws

Journalistiek verdienmodel: samenwerken met bedrijven

JOB_videoscreenshotOnafhankelijke journalistieke producties maken in samenwerking met organisaties en bedrijven. Kan dat? Het Journalistieke Onderzoeksbureau (JOB) won eerder dit jaar een Tegel met dit verdienmodel. Bedrijven staan hun data af voor analyse en onderzoek, waarmee ze zelf hun voordeel kunnen doen en waarmee journalisten hun eigen verhalen maken. Bij het komende VVOJ Café op 17 juni over financiering vertellen Yvonne Roerdink en Anne van Oudheusden alle ins en outs. In deze video geven ze vast een introductie. VVOJ Café: info en aanmelden.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk