Nieuws

Bijzondere bijeenkomst in Brussel met ICIJ-directeur

Een bijzondere bijeenkomst vindt dinsdagavond 11 juni vanaf acht uur plaats in Brussel: de Australische journalist Gerard Ryle, directeur van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), bezoekt Europa om te vertellen over het wereldwijde onderzoek naar belastingvlucht, de Offshore Leaks. Ryle gaat in gesprek met Béatrice Delvaux, chef bij  Le Soir, en onderzoeksjournalist Alain Lallemand,  werkzaam bij dezelfde krant en Belgisch ICIJ-lid. De bijeenkomst vindt plaats op de redactie van Le Soir en is vrij toegankelijk voor belangstellenden. Het gesprek wordt ook gestreamd via de website van Le Soir. Ryle stond aan de basis van het Offshore Leaks-onderzoek, organiseerde en coördineerde de internationale samenwerking. Deze enige geplande openbare bijeenkomst op het Europese vasteland is mede georganiseerd door Le Soir l’Ecole de Journalisme de Louvain (UCL), Journalismfund.eu en het Fonds Pascal Decroos. Lees ook het interview met Lallemand bij het FPD. UPDATE: Wie de bijeenkomst wil bijwonen, moet wel zich wel even aanmelden met een mailtje naar communication@lesoir.be

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk