Nieuws

Bijzondere bijeenkomst in Brussel met ICIJ-directeur

Een bijzondere bijeenkomst vindt dinsdagavond 11 juni vanaf acht uur plaats in Brussel: de Australische journalist Gerard Ryle, directeur van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), bezoekt Europa om te vertellen over het wereldwijde onderzoek naar belastingvlucht, de Offshore Leaks. Ryle gaat in gesprek met Béatrice Delvaux, chef bij  Le Soir, en onderzoeksjournalist Alain Lallemand,  werkzaam bij dezelfde krant en Belgisch ICIJ-lid. De bijeenkomst vindt plaats op de redactie van Le Soir en is vrij toegankelijk voor belangstellenden. Het gesprek wordt ook gestreamd via de website van Le Soir. Ryle stond aan de basis van het Offshore Leaks-onderzoek, organiseerde en coördineerde de internationale samenwerking. Deze enige geplande openbare bijeenkomst op het Europese vasteland is mede georganiseerd door Le Soir l’Ecole de Journalisme de Louvain (UCL), Journalismfund.eu en het Fonds Pascal Decroos. Lees ook het interview met Lallemand bij het FPD. UPDATE: Wie de bijeenkomst wil bijwonen, moet wel zich wel even aanmelden met een mailtje naar communication@lesoir.be

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk