Nieuws, Woo

Ombudsman: overheidsinfo moet openbaar, Wob moet weg

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer pleit ervoor dat de Nederlandse Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) wordt afgeschaft en dat in plaats daarvan alle overheidsinformatie openbaar gemaakt wordt, op geheime stukken na. Brenninkmeijer wil dat er een eind komt aan oneigenlijk gebruik van de Wob, zo zegt hij tegen de NOS: Wob-verzoeken die worden ingediend met als doel boetes te kunnen innen wanneer de overheid te laat reageert. Het boetestelsel is in de wet opgenomen om de overheid te bewegen zich aan de reactietermijnen te houden. Ook in 2011 zei Brenninkmeijer al dat de Wob – “een juridische jungle” – zou moeten worden afgeschaft. Onduidelijk is hoe de overheid zonder Wob – met een vervangende openbaarheidswet – ook echt gedwongen zou worden informatie vrij te geven, en welke uitzonderingen erop gemaakt zouden worden.

Gerelateerde artikelen

De VVOJ-Regiomiddag in Delft bood een gevarieerd programma met informatie over fondsen, inspirerende journalistieke verhalen, tips, en nieuwe tools. Wil je terugkijken? Een kort verslag en de presentaties zijn toegevoegd aan de site. Benieuwd naar de volgende Regiomiddag? Die is dinsdag 7 oktober in Groningen.

Voorafgaand aan de Loep-uitreiking op vrijdag 20 juni in Domstad in Utrecht organiseert de VVOJ opnieuw de VVOJ Masterclasses. Interactieve deepdives met (internationale) trainers van naam om je onderzoeksjournalistieke kennis én vaardigheden te verdiepen. Met onder meer: Karel Degraeve (VRT) over AI in de onderzoeksjournalistiek, Alison Killing (FT) over het onderzoeken van China op basis van satellietbeelden en handelsstromen, Tom Kreling (NRC) en Merijn Rengers (NRC) over financiële onderzoeksjournalistiek, Leon Giesen (Mondo Leone) met een Meesterklas Vertellen en Dirk Mostert en Hester van Yperen (KRO-NCRV) over wederhoor in de onderzoeksjournalistiek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk