Cafe, Nieuws

VVOJ Café: Geld vinden voor journalistiek onderzoek

Succesvolle freelancers zijn tegenwoordig slimme fondsenwervers. Daarom staat het VVOJ Café, voor het eerst te gast in het gloednieuwe NRC Restaurant Café-gebouw, op maandagavond 17 juni helemaal in het teken van financiering. Want met een goed idee voor een journalistiek onderzoek ben je er nog niet, je moet het zien te realiseren. Met hulp van fondsen, bijvoorbeeld. En met creatieve financiering. Stella Braam schreef een boek over haar vader die aan Alzheimer leed en ging daarvoor in zee met zorgverzekeraar Achmea. Het Journalistiek Onderzoeksbureau (JOB), een jong journalistiek collectief, produceert verhalen dankzij bedrijven die geld en data beschikbaar stellen. Hoe steken de verdienmodellen in elkaar? Zijn er grenzen aan creatieve financiering? En wat betekent het voor ‘de markt’ als journalisten steeds meer zelf voor financiering moeten gaan zorgen en afnemende media voor een dubbeltje op de eerste rij kunnen zitten? Met oa: Arne van der Wal (Follow The Money), Yvonne Roerdink & Anne van Oudheusden (Journalistiek Onderzoeksbureau) en Stella Braam(journalist/publicist). Alle info en aanmelden

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk