Cafe, Nieuws

VVOJ Café: Geld vinden voor journalistiek onderzoek

Succesvolle freelancers zijn tegenwoordig slimme fondsenwervers. Daarom staat het VVOJ Café, voor het eerst te gast in het gloednieuwe NRC Restaurant Café-gebouw, op maandagavond 17 juni helemaal in het teken van financiering. Want met een goed idee voor een journalistiek onderzoek ben je er nog niet, je moet het zien te realiseren. Met hulp van fondsen, bijvoorbeeld. En met creatieve financiering. Stella Braam schreef een boek over haar vader die aan Alzheimer leed en ging daarvoor in zee met zorgverzekeraar Achmea. Het Journalistiek Onderzoeksbureau (JOB), een jong journalistiek collectief, produceert verhalen dankzij bedrijven die geld en data beschikbaar stellen. Hoe steken de verdienmodellen in elkaar? Zijn er grenzen aan creatieve financiering? En wat betekent het voor ‘de markt’ als journalisten steeds meer zelf voor financiering moeten gaan zorgen en afnemende media voor een dubbeltje op de eerste rij kunnen zitten? Met oa: Arne van der Wal (Follow The Money), Yvonne Roerdink & Anne van Oudheusden (Journalistiek Onderzoeksbureau) en Stella Braam(journalist/publicist). Alle info en aanmelden

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk