Nieuws

Loep-winnaar onder vergrootglas Loep-winnaar

boek poolIn haar boek Procedures en pistolen legt Loep-aanmoedigingsprijswinnaar 2008 Mirjam Pool Loep-winnaar 2009 Zembla  onder het vergrootglas. Wat klopte er van de voorstelling van zaken die Zembla gaf rond de gijzeling in 2008 op het Almelose stadhuis? Pool komt tot een genuanceerdere conclusie dan de winnende TV-uitzending van Zembla destijds. Gerard Smit, VVOJ-lid en docent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, analyseert al jaren Loep-inzendingen en -winnaars. Hij licht op J-lab de controverse toe.

Bij de keuze van de Loep-winnaar 2009 was er al discussie over de uitzending van Zembla, ‘Gijzeling in Almelo’. Tijdens een VVOJ-café in oktober 2009 spraken de makers uitvoerig over hun werkwijze. Toenmalig jury-voorzitter Gerard van Westerloo tekende in het juryrapport wel een enkele kanttekening op bij de uitzending, maar de jury vond die geen reden om de prijs niet toe te kennen. Het grondige boek van Pool geeft volgens Smit een genuanceerdere lezing.

“Dankzij Zembla (en Pauw en Witteman, waar de vrouw van Ahmet O. haar verhaal mocht doen) wordt het volgens Pool salonfähig om de gijzeling te zien als de uitkomst van het doelbewust en genadeloos kapotmaken van hardwerkende, goedwillende, allochtone ondernemer door een arrogant en niet al te koosjer gemeentebestuur. Mirjam Pool laat met haar boek zien dat het een tikje anders lag.”

Het boek van Pool moet overigens niet gelezen worden als een ‘afrekening’ met collega-journalisten. “Het boek geeft een gedetailleerd beeld van de gijzeling, en toont de complexe wisselwerking tussen good will, regelgeving, en ambitie bij de gemeente die uitmondt in een persoonlijke- en maatschappelijke tragedie,” schrijft Smit. Een constatering die NRC-columnist Marc Chavannes in zijn column van 25 mei (papieren krant, over twee weken hier te lezen…) onderbouwt.

Zembla zegt in een reactie dat Pool voor haar boek de redactie niet om weerwoord heeft gevraagd. De aflevering ‘De gijzeling van Almelo’ is terug te zien via de website www.zembla.tv.

 

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk