Nieuws

‘Papieren krant ernstig bedreigd’

Jeroen SmitDagbladjournalisten onderkennen onvoldoende dat het voortbestaan van papieren kranten ernstig wordt bedreigd. Dat stelde hoogleraar journalistiek Jeroen Smit tijdens zijn oratie aan de Rijksuniversiteit Groningen op dinsdag 14 mei. Uit onderzoek van Smit blijkt dat ruim twee derde van de Nederlandse dagbladjournalisten gelooft dat hun papieren krant nog minstens tien jaar blijft bestaan. Bovendien werken journalisten liever voor de papieren krant dan voor de online versie.

Tijdens zijn oratie presenteerde Smit de resultaten van zijn onderzoek onder zeshonderd Nederlandse dagbladjournalisten, dat werd uitgevoerd door Tamara Witschge en Eva Schram aan het Research Centre for Journalism and Media Studies. Smit: ‘Juist dagbladjournalisten moeten zich nu over de toekomst van hun vak gaan ontfermen. Zij moeten bedenken hoe hun belangrijke vak in een online omgeving kan worden vormgegeven en verankerd.’

Naast zijn aanstelling als hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, is Jeroen Smit voorzitter het bestuur van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en lid van het Stichtingsbestuur van De Volkskrant. Als onderzoekjournalist verwierf Smit nationale bekendheid met zijn boeken ‘De Prooi: blinde trots breekt ABN Amro’ en ‘Het drama Ahold’. In 2009 was Smit de eerste Alumnus van het Jaar van de RUG.

Lees hier de oratie van Jeroen Smit

Gerelateerde artikelen

Vrije media en kwalitatieve journalistiek zijn onontbeerlijk om de democratie overeind te houden. Zeker in turbulente tijden als deze waarin achterdocht het haalt op engagement.

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk