Nieuws, VVOJ Vereniging

Record aantal inzending De Loep 2013

IMG_9753Voor De Loep 2013, de VVOJ prijs voor onderzoeksjournalistiek, is een recordaantal producties ingezonden: 109. De makers van de voorgedragen producties zijn dezer dagen door VVOJ-staf en vrijwilligers benaderd, om het ingezonden werk van achtergrondinformatie en inzicht in het maakproces te voorzien.

Vanaf 1 juni gaat de zevenkoppige jury in stilte aan de slag, om zich in het najaar weer te laten horen met de aankondiging van drie nominaties per categorie. De prijswinnaars zullen dan bekendgemaakt worden op 15 november 2013, tijdens een feestelijk diner op het VVOJ-congres in Zwolle.

Dit jaar wordt de Loep voor het eerst in vier categorieën uitgereikt: tekstuele producties, audiovisueel werk, digitale producties en een aanmoedigingsprijs (lees het reglement hier). De Loep 2013 is de prijs voor het beste onderzoeksjournalistieke werk dat tussen 1 april 2012 en 31 maart 2013 in de Nederlandstalige pers is verschenen.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk