Nieuws, VVOJ Vereniging

Record aantal inzending De Loep 2013

IMG_9753Voor De Loep 2013, de VVOJ prijs voor onderzoeksjournalistiek, is een recordaantal producties ingezonden: 109. De makers van de voorgedragen producties zijn dezer dagen door VVOJ-staf en vrijwilligers benaderd, om het ingezonden werk van achtergrondinformatie en inzicht in het maakproces te voorzien.

Vanaf 1 juni gaat de zevenkoppige jury in stilte aan de slag, om zich in het najaar weer te laten horen met de aankondiging van drie nominaties per categorie. De prijswinnaars zullen dan bekendgemaakt worden op 15 november 2013, tijdens een feestelijk diner op het VVOJ-congres in Zwolle.

Dit jaar wordt de Loep voor het eerst in vier categorieën uitgereikt: tekstuele producties, audiovisueel werk, digitale producties en een aanmoedigingsprijs (lees het reglement hier). De Loep 2013 is de prijs voor het beste onderzoeksjournalistieke werk dat tussen 1 april 2012 en 31 maart 2013 in de Nederlandstalige pers is verschenen.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk