Nieuws

Mediacafé #13: Crowdfunding, het grote redmiddel?

IMG_0817Het medialandschap lijkt er de laatste tijd haast apocalyptisch bij te liggen. Journalisten worden op straat gezet, dalende lezersaantallen sleuren advertentie-inkomsten de dieperik in, en redacties hebben steeds meer werk en minder tijd. Is er nog hoop op overleven voor de journalistiek? Debat op woendag 22 mei vanaf 19.30 uur in het Rits Café in Brussel.

Alternatieve financieringsmethoden van (onderzoeks)journalistiek zijn al een tijd in zwang. Steeds meer lijkt men nu ook heil te zien in crowdfunding, een businessmodel waarbij de initiatiefnemer het publiek betrekt bij het creatieproces van zijn project en inschakelt om de kosten te financieren. Het ontstond in de muziek- en de creatieve industrie, maar is ondertussen ook overgewaaid naar de journalistiek, met zelfs platformen die zich uitsluitend daarop richten, zoals het Amerikaanse Spot.Us, het Nederlandse Nieuwspost.nl en sinds kort krautreporter.de in Duitsland. Vlaanderen hinkt achterop. Maar moeten we er wel op inzetten? Want er is ook tegenkanting. Hoe weet je als donor zeker waar je geld naartoe gaat? Wat als het project uiteindelijk toch niet gerealiseerd wordt? Is crowdfunding wel het grote redmiddel? Een debat onder leiding van Lin Delcour(Koppen, VRT) met Arnold van Bruggen (The Sochi Project), Jan Beddegenoodts(The Taste of Freedom) en Bieke Purnelle (DeWereldMorgen.be).

Wanneer: woensdag 22 mei 2013 – 19:30

Waar: Rits Café, A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel (toegang gratis, reserveren wordt aangeraden)

Meer info bij De Buren

 

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk