Nieuws

Vlaamse schrijvers roepen om betere journalistiek, en krijgen repliek

freepressProminente én minder bekende Vlaamse schrijvers en journalisten riepen op Persvrijheidsdag 3 mei op tot betere journalistiek. In een speciaal pamflet op Mediakritiek vroegen ze aandacht voor de commercialisering van de journalistiek, die volgens hen gepaard gaat met een slechtere verslaggeving. Diverse media reageren sindsdien gebeten. Apache.be voert de discussie op.

“Overal in het Westen kampen commerciële media met dalende inkomsten,” stelt schrijversvereniging PEN Vlaanderen in het pamflet en een ingezonden stuk in De Morgen. “Consumenten keren zich naar gratis nieuws, adverteerders haken af – en die verliezen moeten gecompenseerd worden met steeds spannender verhalen, dramatischer conflicten en heftiger verslaggeving, opgesteld door steeds kleinere en goedkopere redacties die onder steeds grotere tijdsdruk moeten presteren.”

En: “De crisis van de afgelopen jaren maakt een vrije kwaliteitspers meer dan ooit noodzakelijk, maar meer dan ooit zien we hoezeer die pers deel is van de crisis.” De journalisten benadrukken dat “inzetten op diepgravende journalistiek loont” en roepen op tot “Meer onderzoeksjournalistiek, minder steekvlamjournalistiek”.

Diverse media reageren daarna nogal gebeten. VRT-hoofdredacteur Luc Rademakers reageert ook namens zijn collega-hoofdredacteurs in De Standaard middels een uitleg dat de journalistiek in Vlaanderen nooit op hoger niveau stond dan vandaag de dag. Het lokte een scherpe reactie uit van digitaal onderzoeksmagazine Apache.be. Zowel De Standaard als Apache bieden hun repliek en dupliek aan zonder betaling door de lezer. Wellicht een signaal dat een discussie over de media door iedereen (niet alleen abonnees) gelezen moet kunnen worden.

De schrijversoproep vond plaats in het kader van de Persvrijheidsdag, die op 3 mei plaats vond. Die avond organiseerden het Fonds Pascal Decroos en PEN samen een debat over vrije pers, met Nils Mulvad (oud-jury lid van Journalismfund.eu) en Rob Wijnberg (oprichter van De Correspondent). Het debat werd geleid door VVOJ-directeur Margo Smit. Meer informatie over het debat, dat om 20:00 uur in Brusssel plaatstvond, lees je hier.

Lees het hele artikel hier.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk