Nieuws

Tijd voor evaluatie

De onderzoeksploeg van Dagblad van het Noorden kreeg twee jaar de tijd om onderzoeksverslaggeving neer te zetten. Die uitspraak werd afgelopen 1 april twee jaar geleden gedaan. Dus: tijd voor evaluatie. Voor onszelf, voor de hoofdredactie en chefscontact, voor de redactieraad en nu op deze plek. En dat wordt best wel leerzaam en inspirerend hoor. Aflevering 24.

door Jan Rozendaal

Wat was de opdracht twee jaar geleden toen Dagblad van het Noorden het lef toonde om drie verslaggevers (inmiddels vier) vrij te spelen voor onderzoeksverslaggeving?

1. Het imago moest worden opgepoetst. DvhN moest er als regionale krant meer toe doen
2. Nieuws máken in plaats van nieuws brengen
3. Voor reuring zorgen
4. Onderscheidend zijn van andere media (in het Noorden)

Met de onderzoeksverslaggevers, van wie er per toerbeurt altijd een meedraait in de dagelijkse nieuwsdienstverslaggeving, produceerden we het eerste jaar zestien onderzoeksverhalen. Daaronder een nominatie voor De Tegel (Borreltje drinken, beetje schieten over vergiftiging in de Drentse jachtwereld) en met het profiel van burgemeester Peter Rehwinkel werd de Groninger Persprijs binnengehaald.

Na dat eerste jaar waren we best wel tevreden, maar bleven we zoeken naar De Klapperrr en wilden we meer continuïteit in de productie. Voor dat laatste riepen we ‘het RTL’tje’ in het leven: cijfers verzamelen, trend ontdekken en stukje tikken.

Dat leidde al met al tot 25 onderzoeksproducties in het tweede jaar: van de reconstructie van de rellen in Haren (vijf weken met vier mensen aan gewerkt) tot cijfers over gratis trouwen dat steeds meer in zwang raakt. En tot het winnen van De Tegel voor onderzoeksjournalistiek (Facebookrellen) en de Groninger Persprijs (Carels hoofd, over hersenoperatie Parkinson-patiënt).

En dan is er nog de bijvangst. Het inrichten van een onderzoeksredactie inspireert collega’s van andere redacties om – al dan niet samen met een onderzoeksverslaggever – verhalen op te pakken. Samenwerking met RTV Noord, goede publiciteit voor onze krant en interessante trainingen (aangeboden aan alle collega’s).

En dan de conclusies:

1. Onderscheidend? Ja
2. Reuring? Ja
3. Nieuws maken? Ja
4. Imagoverbetering DvhN? Ja

De onderzoeksploeg, luidt mijn conclusie, heeft zijn waarde bewezen en verdient een vaste plek in de organisatie. De hoofdredactie denkt daar gelukkig ook zo over. Tijdens de uitreiking van De Tegel, dat was een week voor de evaluatie voor de hoofdredactie, adviseerde onze hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen Jeroen Smit, mij om verdubbeling van de ploeg te vragen bij de hoofdredactie. Huh? In deze tijd? Smit vond van wel. Want, luidt zijn stelling, alleen met onderzoeksverslaggeving kun je je bestaan afdwingen.

Nou, ik hoop dat de huidige ploeg in de benen blijft. En dat we ons blijven ontwikkelen. Want het kan natuurlijk altijd beter. Onze doelen voor het komende jaar:

1. Eerder inspringen op langer lopende nieuwsonderwerpen; ook om wat afstand te nemen van de actualiteit (met dank aan Ton van Dijk)
2. Onszelf blijven ontwikkelen: schrijven, trainingen, onderwerpen
3. Exclusiviteit waarborgen: in de krant met logo bij verhalen en daarbuiten: …, zo meldt Dagblad van het Noorden vandaag

Wij mogen door. Wij gáán door. Met heel veel plezier. Een aantal fijne onderwerpen is al weer in behandeling.

Volgende vraag is: moet deze blog ook doorgaan? En zo ja: nog tips? Ik hoor of lees het graag.

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk