Nieuws

Trouw begonnen met serie over belastingvlucht

Trouw_ICIJ_VPDagblad Trouw publiceerde afgelopen weekend de eerste van een serie onderzoeksverhalen over bedrijven en particulieren die in verband worden gebracht met internationale belastingvlucht. In misschien wel het grootste grensoverschrijdende journalistieke onderzoeksproject ooit werken tientallen journalisten over de hele wereld samen onder de vlag van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) aan de zogenoemde Offshore-leaks. Vandaag bericht Trouw, als enige krant in Nederland (en Vlaanderen) betrokken bij het onderzoek, dat Nederlandse autoriteiten achter de gegevens aanzitten. De redactie peinst er niet over om de informatie over te dragen. Ides Debruyne noemde de globale Offshore-samenwerking vrijdag een ‘hoogdag voor de onderzoeksjournalistiek‘.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk