Kenniscentrum, Nieuws

Wereldwijd mega-onderzoek naar belastingontduiking

ICIJOffshoreEen mega-onderzoek waarin 86 journalisten uit 46 landen samenwerkten aan misschien wel het grootste internationale onderzoeksjournalistieke project ooit: onder de vlag van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) is de wereld van mondiale belastingontduiking blootgelegd, onder andere dankzij een analyse van 2,5 miljoen bestanden met een omvang van 260 gigabyte. De getallen zijn verbluffend: het onderzoek heeft betrekking op 120.000 bedrijven, bijna 130.000 personen in meer dan 170 landen. Ga gelijk naar het dossier bij ICIJ.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk