Kenniscentrum, Nieuws

Wereldwijd mega-onderzoek naar belastingontduiking

ICIJOffshoreEen mega-onderzoek waarin 86 journalisten uit 46 landen samenwerkten aan misschien wel het grootste internationale onderzoeksjournalistieke project ooit: onder de vlag van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) is de wereld van mondiale belastingontduiking blootgelegd, onder andere dankzij een analyse van 2,5 miljoen bestanden met een omvang van 260 gigabyte. De getallen zijn verbluffend: het onderzoek heeft betrekking op 120.000 bedrijven, bijna 130.000 personen in meer dan 170 landen. Ga gelijk naar het dossier bij ICIJ.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk