Kenniscentrum, Nieuws

Wereldwijd mega-onderzoek naar belastingontduiking

ICIJOffshoreEen mega-onderzoek waarin 86 journalisten uit 46 landen samenwerkten aan misschien wel het grootste internationale onderzoeksjournalistieke project ooit: onder de vlag van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) is de wereld van mondiale belastingontduiking blootgelegd, onder andere dankzij een analyse van 2,5 miljoen bestanden met een omvang van 260 gigabyte. De getallen zijn verbluffend: het onderzoek heeft betrekking op 120.000 bedrijven, bijna 130.000 personen in meer dan 170 landen. Ga gelijk naar het dossier bij ICIJ.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk