Biografie

Ad van Liempt

ad2Ad van Liempt gaat na het behalen van zijn Gymnasium-A diploma aan het Utrechtse St. Bonifatius-Lyceum Klassieke talen studeren aan de Universiteit Utrecht. In 1968 stopt hij met de studie om aan de slag te gaan als (sport)verslaggever bij het Utrechtse dagblad Het Centrum. In 1971 wordt Het Centrum overgenomen door het Utrechts Nieuwsblad. Van Liempt is er tot 1978 regioredacteur, hierna is hij tot 1982 chef nieuwsdiensten.

In dat jaar wordt hij bij de NOS chef binnenland voor het NOS Journaal. Tussen 1986 en 1988 leidt hij Studio Sport.
In 1989 begint hij NOS laat, eerst als eindredacteur later als redactiechef. Als het programma in 1992 overgaat in NOVA verhuist hij mee. Tussen 1995 en 1997 is hij hoofdredacteur voor NOVA. De functie bevalt niet: te veel vergaderen en gepraat over cijfers. Na twee jaar besluit hij zich te laten degraderen tot eindredacteur. Vanaf die plek bepaalt hij jaren het gezicht van het programma, alsook van talloze NOS evenementen: verkiezingsavonden, de herdenkingsuitzendingen rond 4 en 5 mei, programma’s rond inzamelingsacties voor Kosovo en Turkije en de speciale operaties rond de Golfoorlog, Olympische Spelen, WK en EK Voetbal.

Aan het eind van het millennium ruilt hij de actualiteiten in voor geschiedenis: “Ik had het gevoel dat de samenleving behoefte had aan geschiedenis, behoefte om terug te kijken. Dat zag je zowat overal in Europa. Toen we met Andere tijden begonnen, paste dat precies in de tijdgeest”. Van Liempt krijgt gelijk. Het programma krijgt binnen enkele jaren veel erkenning en ontvangt in 2001 de Zilveren Nipkowschijf en drie jaar later een Gouden Beeld.

Daarna maakte Van Liempt grote TV-series met steeds een historische inslag: Verleden van Nederland, De Oorlog. Ook schrijft hij talloze boeken, waaronder Het journaal; achter de schermen van vijftig jaar televisiegeschiedenis (naar aanleiding van 50 jaar NOS Journaal); de biografie Bernhard 1911-2004; Kopgeld, Nederlandse premiejagers op zoek naar joden.

Daarnaast is hij vanaf september 2006 lector onderzoeksjournalistiek op televisie aan de Hogeschool Utrecht en is hij  lid van het bestuur van de Stichting De Volkskrant, lid van de raad van commissarissen van FC Utrecht, lid van de Raad van Advies van het NIOD en redacteur van Achilles, het tijdschrift voor sportgeschiedenis.

Zie hier de website van Ad van Liempt. Volg Van Liempt op Twitter.

(bron tekst en copyright foto: www.advanliempt.com)

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk