Nieuws

Helpt datajournalistiek de burger verder?

Helpt datajournalistiek de burger verder? Dit is de centrale vraag tijdens het symposium van de Waag Society op 19 maart in Amsterdam. Hoe wordt de analyse van data ingezet om maatschappelijke trends te verklaren en te vertalen? Het symposium kijkt naar  feiten, fictie en manipulatie. En macht, want met data in handen kun je verhalen staven en vele werkelijkheden construeren.

Daarnaast interpreteren mensen data al snel als feit. De vraag is echter of burgers met behulp van datajournalistiek wel echt de kans krijgen hun eigen mening te vormen.

Aan de hand van actuele voorbeelden proberen de sprekers van het symposium te ontrafelen hoe journalisten, politieke lobbyisten en burgers om gaan met deze relatief nieuwe stroom aan informatie. Experts uit het veld gaan op zoek naar de betrouwbaarheid van databronnen en visualisaties en zoomen in op alle facetten die daarbij een rol spelen.

Meer informatie over dit evenement, de locatie, tijden en aanmeldingsprocedure vind je in de VVOJ agenda.

 

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk