Nieuws

Helpt datajournalistiek de burger verder?

Helpt datajournalistiek de burger verder? Dit is de centrale vraag tijdens het symposium van de Waag Society op 19 maart in Amsterdam. Hoe wordt de analyse van data ingezet om maatschappelijke trends te verklaren en te vertalen? Het symposium kijkt naar  feiten, fictie en manipulatie. En macht, want met data in handen kun je verhalen staven en vele werkelijkheden construeren.

Daarnaast interpreteren mensen data al snel als feit. De vraag is echter of burgers met behulp van datajournalistiek wel echt de kans krijgen hun eigen mening te vormen.

Aan de hand van actuele voorbeelden proberen de sprekers van het symposium te ontrafelen hoe journalisten, politieke lobbyisten en burgers om gaan met deze relatief nieuwe stroom aan informatie. Experts uit het veld gaan op zoek naar de betrouwbaarheid van databronnen en visualisaties en zoomen in op alle facetten die daarbij een rol spelen.

Meer informatie over dit evenement, de locatie, tijden en aanmeldingsprocedure vind je in de VVOJ agenda.

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk