Nieuws

Helpt datajournalistiek de burger verder?

Helpt datajournalistiek de burger verder? Dit is de centrale vraag tijdens het symposium van de Waag Society op 19 maart in Amsterdam. Hoe wordt de analyse van data ingezet om maatschappelijke trends te verklaren en te vertalen? Het symposium kijkt naar  feiten, fictie en manipulatie. En macht, want met data in handen kun je verhalen staven en vele werkelijkheden construeren.

Daarnaast interpreteren mensen data al snel als feit. De vraag is echter of burgers met behulp van datajournalistiek wel echt de kans krijgen hun eigen mening te vormen.

Aan de hand van actuele voorbeelden proberen de sprekers van het symposium te ontrafelen hoe journalisten, politieke lobbyisten en burgers om gaan met deze relatief nieuwe stroom aan informatie. Experts uit het veld gaan op zoek naar de betrouwbaarheid van databronnen en visualisaties en zoomen in op alle facetten die daarbij een rol spelen.

Meer informatie over dit evenement, de locatie, tijden en aanmeldingsprocedure vind je in de VVOJ agenda.

 

Gerelateerde artikelen

Is er een manier waarop pers en pr constructiever kunnen samenwerken? Die vraag stond centraal in de gesprekken die Zembla-onderzoeksjournalist Ton van der Ham voerde met ‘de andere kant’.

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk