Nieuws

Masterclasses datajournalistiek Steve Doig

Steve Doig, een van de meest toonaangevende professionals op het gebied van datajournalistiek, geeft begin april twee masterclasses datajournalistiek in Nederland. Op 3 april is hij in Utrecht bij de Faculteit Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool, een dag later, op 4 april, geeft Doig een masterclass voor het Expertisecentrum Journalistiek van de Universiteit van Amsterdam.

In Utrecht staat het gebruik van Excel voor datajournalisten centraal. De mogelijkheden van dit spreadsheetprogramma zijn legio. Tijdens de workshop leer je hoe je bruikbare informatie uit grote databases kunt selecteren en sorteren zodat je ontwikkelingen en nieuws op kan sporen.

Je werkt met een aantal datasets waarvan Steve Doig de cijfers tot achter de komma beheerst. Stap voor stap ga je op zoek naar patronen, analyseer je gegevens en haal je het uiteindelijke verhaal naar boven. Aspecten zoals importeren van data, multi-level sorteren en filteren én de kracht van draaitabellen komen aan bod. De workshop is een kennismaking met diverse handige functies van Excel zodat je voortdurend overzicht houdt in je databrei.

In Amsterdam gaat Steve Doig in op de vraag hoe je in een grote hoeveelheid data een journalistiek relevant verhaal kunt herkennen. De bijeenkomst is bedoeld voor journalisten die al enige ervaring hebben met op data gebaseerde verslaggeving. Desgewenst geeft Doig feedback op door deelnemers ingebrachte casus.

Steve Doig deed al aan datajournalistiek ver voordat dat woord bestond. In de 23 jaar dat hij journalist was, won hij meerdere prijzen met op cijfers gebaseerde onderzoeksjournalistiek.

Hij stond onder meer aan de wieg van What Went Wrong, een onderzoek naar de schade veroorzaakt door Hurricane Andrew waarvoor de Miami Herald in 1993 een Pulitzer ontving. Tegenwoordig is Doig hoogleraar computer- assisted reporting aan de Walter Cronkite School of Journalism in Arizona.

Meer informatie over de inhoud, prijs, aanmelding en aantal beschikbare plaatsen van de masterclasses van Steve Doig vind je in de VVOJ agenda.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk