Nieuws

Denen, Britten e.a. winnen Europese persprijs


Deense en Britse onderzoeksjournalisten zijn dit jaar de winnaars van de Europese persprijs, die in 2013 voor het eerst wordt uitgereikt. Een Griekse en een Oekraïense journalist wonnen de prijs eveneens, in de twee overige prijscategorieën die niet met journalistiek onderzoek te maken hadden.  De uitreikingsceremonie vindt plaats op 26 februari in De Balie in Amsterdam.


Drie verslaggevers van het Deense dagblad Jyllands Posten, Orla Borg, Carsten Ellegaard Christensen en Morten Pihl wonnen de prijs in de categorie ‘Verslaggeving’ voor hun onderzoek over Morten Storm, een voormalig agent van de Deense geheime dienst. Hun winnende serie artikelen liet zien hoe de geheim agent de CIA hielp bij het vinden van Anwar al-Awlaki, een van de leiders van de Moslim-terreurgroep Al-Qaida.

De Britse Paul Lewis, werkzaam bij The Guardian, won de prijs in de categorie van ‘Vernieuwende producties’, voor zijn projedct ‘Reading the riots’.

Samen met professor Tim Newborn van de London School of Economics en dertig onderzoekers, deed Lewis een jaar lang onderzoek naar de rellen die tijdens de zomer van 2011 in Engeland plaats vonden. Hij onderzocht hoe het geweld ontstond, maar ook hoe het zich zo snel over het hele land verspreidde. Hierbij keek hij ook naar de rol van de media.

De Europese persprijs is een gezamenlijke prijs van mediastichtingen in Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië en Tjechië.

In het najaar worden de winnaars gehuldigd tijdens een speciaal evenement.

Meer informatie over de prijs vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk