VVOJ Jongeren, Woo

VVOJ Jongerendag 2013

VVOJ Jongeren

Let op: vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen wordt de aanmeldingstermijn zondagavond 10 februari beëindigd, zodat er maandag 11 februari kan worden geloot.

Omdat veel jonge journalisten dromen van een carrière in de onderzoeksjournalistiek, organiseert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) in 2013 voor de vierde keer een speciale trainingsdag. Dit jaar in samenwerking met de Volkskrant.

De dag wordt gehouden op zaterdag 16 maart.

Na het daverende succes van de Jongerendag in 2009, 2010, 2011 en 2012 heeft de werkgroep wederom een prachtig programma in elkaar gezet. Want dromen van een spraakmakende onthulling is één ding, je moet ook ergens beginnen. Maar waar?

Die vraag zullen ervaren onderzoeksjournalisten tijdens de trainingsdag proberen te beantwoorden. Waar haal je je informatie vandaan? En als je je bureau eenmaal vol ligt met puzzelstukjes, hoe maak je daar dan een begrijpelijk én aantrekkelijk verhaal van?

Doelgroep
Studenten journalistiek en pas afgestudeerde journalisten tot 30 jaar.

Programma
Op het programma staan dit jaar:
Karel van den Berg (Mediapraktijk), over creativiteit;
Roger Vleugels (RTL), WOB voor beginners;
Luuk Sengers (VVOJ), onderzoeksmethodiek;
Merijn Rengers (Volkskrant) onderzoeksjournalistiek in de praktijk.

Praktische informatie
Kosten zijn 40 euro. Inclusief lunch en diner.

Tijd
16 maart, 9:00-18:00 uur (programma), vanaf 19:00 uur diner

Locatie
Volkskrant
INIT-gebouw
Jacob Bonitiusplaats 9
1018 LL Amsterdam<

Aanmelden tot uiterlijk zondagavond 10 februari
Journalisten tot 30 jaar kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar jongeren@vvoj.org o.v.v. Naam + Leeftijd + opleiding en eventuele ervaring. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Zie ook de site van de VVOJ Jongeren

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk