Cafe, Nieuws

VVOJ Café 14-1: Wie onderzoekt misstanden in de sport?

Op 14 januari 2013 is het VVOJ-café te gast bij Algemeen Dagblad. Op de gloednieuwe locatie van de centrale redactie, pal naast het centraal station in Rotterdam, praten we over onderzoeksjournalistiek in de sportwereld. De affaire rond Lance Armstrong heeft niet alleen het wielrennen in diskrediet gebracht, maar ook de wielerjournalistiek. Waarom is er jarenlang zo weinig succesvol journalistiek onderzoek verricht naar doping en andere misstanden in de sportwereld? Maar bovenal draait het om de vraag: hoe kunnen ‘we’ het beter doen? Bij welke bronnen klop je aan? Wat kun je met data-analyse van sportstatistieken, zoals uitslagen of tussentijden? En waar schuilen de onthullende verhalen van de komen jaren? Tijd voor een reveil. Het VVOJ Café geeft de voorzet voor een Nieuwe Sportjournalistiek met Thijs Zonneveld (Journalist, schrijver en ex-beroepswielrenner), Wessel Penning (Chef van AD Sportwereld) en Peter Brems (Journalist bij VRT Panorama). Heeft onderzoek gedaan naar relatie voetbal en zwart geld). Aanmelden verplicht. Zie de Café-pagina voor alle info.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk