Conferentie

VVOJ2012 audio verslag: the method of cross-border journalism

VPRO journalist Huub Jaspers thinks the website investigativestories.org is merely a stepping stone. He thinks it’s a great initiative but it is only the first of many steps. You really have to contact other journalists to be able to trust them. Investigative journalism can only be done if there is a mutual trust. Listen here to the interview

Brigitte Alfter comments on the criticism of the public. She says the site investigativestories.org is indeed a stepping stone, but also a platform for journalists who want to perform a cross-border investigation. They’re able to check if other journalists have conducted similar research and contact them. The site is a good search engine for investigative journalism. Listen hereto the interview.

Verslag: Idonea Vonck

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk