Conferentie

VVOJ2012 verslag: working with data (Part IV): Visualizing and publishing data

Titel: Working with data (Part IV): visualizing and publishing data
Datum: 17 november 2012
Tijd: 10:45-12:00 uur
Sprekers: Geoff McGhee en Remy Jon-Ming
Aantal deelnemers: ongeveer 20

Verslag: Mike De Beck

Deze presentatie stond volledig in het teken van het omzetten van gegevens in grafieken op verrassend veel verschillende manieren. Geoff McGhee van de Stanford University trachtte om de aanwezige journalisten iets bij te brengen. Daarbij werd hij geassisteerd door de Nederlander Remy Jon-Ming ex-journalist van de Volkskrant en het NRC Handelsblad en momenteel werkzaam voor FD.nl.

Onder het motto ‘het oog wil ook wat’ was de aandacht vooral gevestigd op infographics en design. De sprekers wilden de aanwezige journalisten iets bijbrengen hoe data op een mooie en originele manier kon gepresenteerd worden. Bij FD.nl werd er eerst gewerkt met zogenaamde highcharts, wat niet al te gebruiksvriendelijk bleek voor de journalisten.

Tableau Public is dan wel weer een interessant en handig bruikbaar medium. Daar zijn twee versies van: een die je gratis kan downloaden en een uitgebreide versie waarvoor je dan wel weer geld moet neertellen.

Tableau Public herleidt visualisering volgens McGhee tot de essentie. Er werd een voorbeeld getoond over de militaire inkomsten en uitgaven van de Verenigde Staten over de wereld. De data van elke bron kon worden geïntroduceerd en via verschillende mogelijkheden werden ze ook zichtbaar gemaakt. Uiteindelijk kon het eindresultaat worden omgezet in een afdrukbare versie of in een publicatie voor een website.

Met Tableau achter de rug werd de focus gelegd op het programma Mapbox. Met zijn tool Tilemill is Mapbox vooral handig wanneer het gaat om data waarbij een wereldmap wordt gebruikt. Zo kan er bijvoorbeeld getoond worden welke gebieden het vaakst getroffen worden door aardbevingen. Een bewerkte kaart van Google Maps kan worden geïmporteerd in Tilemill dat wel traag werkt.

McGhee en Jon-Ming maakten nog een voorbeeld op de Belgische kaart in Tilemill. Probleem hierbij was dat de data moeilijk te verkrijgen was omdat de stadsnamen vaak in het Nederlands en in het Frans voorkomen, wat dan weer een verkeerd beeld weergeeft.

“Niet makkelijk van een verdeeld land”, klonk het uit de zaal.

“Dat ben ik al gewoon, ik ben namelijk ook afkomstig van een verdeeld land,” repliceerde de Amerikaan McGhee met een kwinkslag.

Waarna de website gadm.com (global administrative areas) werd prijsgegeven. Een handige site om data te raadplegen.

Uiteindelijk gaf Remy Jon-Ming nog mee dat bij FD.nl zowel journalist, researcher, infographic en de developer samenwerken. Op deze manier is er meer communicatie en verloopt alles ook wat vlotter.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk