Conferentie

VVOJ2012 verslag: the art of the interview – the confrontation

Titel: The art of the interview: The confrontation
Datum: 17 november 2012
Tijd: 10:45-12:00 uur
Spreker: Ton Van Dijck
Moderator: Janneke Donkerlo
Aantal deelnemers: 50

Verslag: Dorianne Aussems

Verweven in de Ton Van Dijcks vele komische anekdotes zitten tips waar elke interviewer iets mee is. Als je goed luistert zit er in elk van zijn verhalen een essentie die je kan toepassen op je journalistiek werk, en dan met name op interviewen.

Het allerbelangrijkste is het onderzoek dat je doet voordat je begint met interviewen. Als je het niet weet, kan je het ook niet vragen. Daarom is het heel belangrijk om met harde feiten te komen. Journalisten worden geacht van alles op de hoogte te zijn. De reden waarom ze iemand interviewen is om nog meer te kunnen schrijven dan pure objectiviteit die ze elders vonden.

Op de hoogte zijn van alles wat er te doen is rond de persoon in kwestie is belangrijk voor de confrontatie in het gesprek. Een verkeerde en veel aangenomen veronderstelling is dat men denkt dat de geïnterviewde wel spreekt als je lang genoeg doorvraagt. Maar niet iedereen geeft alles prijs. Op zo’n momenten helpt het om mensen op hun gemak te stellen. Complimenteer bijvoorbeeld de ruimte waarin ze je ontvangen, al dat slijm- en blufwerk komt van pas.

‘Ooit ging ik voor een interview naar Hugo Verlinden,’ vertelt Van Dijck. ‘Toen hij telefoneerde in de andere kamer heb ik aan de deur staan luistervinken.’

Hij probeert het wel niet te ver te drijven.

‘Niets is erger dan een ongewilde fout maken’, voegt hij er aan toe.

Als journalist moet je weten waar je grenzen liggen. Is het verboden snel informatie op te nemen zoals gauw een foto nemen van een opvallende gebeurtenis? De meeste deelnemers aan de workshop meenden dat journalisten over het algemeen toch heel braaf zijn.

‘Als je eenmaal de hoorn hebt neergelegd nadat iemand zei dat hij niets met de pers te maken wil hebben, is het moeilijk om nog terug te bellen’, zegt Van Dijck.

Journalisten moeten durf als één van hun eerste prioriteiten stellen. Voor veel mensen is het moeilijk om over de drempel heen te stappen. Daarbij doe je aan zelfcensuur en laat dat duidelijk zijn dat je daarmee niets bereikt.

‘Ook al zit in een vervelende situatie, vraag dan toch wat je wil weten’, benadrukt Van Dijck.

Een boeiende lezing die iedereen die ooit gaat interviewen had moeten bijwonen. Van Dijck vertelt op een grappige manier zijn belevenissen als onderzoeksjournalist en geeft tegelijkertijd een rugzak vol tips mee.

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk