Conferentie

VVOJ2012 verslag: the art of the interview – the confrontation

Titel: The art of the interview: The confrontation
Datum: 17 november 2012
Tijd: 10:45-12:00 uur
Spreker: Ton Van Dijck
Moderator: Janneke Donkerlo
Aantal deelnemers: 50

Verslag: Dorianne Aussems

Verweven in de Ton Van Dijcks vele komische anekdotes zitten tips waar elke interviewer iets mee is. Als je goed luistert zit er in elk van zijn verhalen een essentie die je kan toepassen op je journalistiek werk, en dan met name op interviewen.

Het allerbelangrijkste is het onderzoek dat je doet voordat je begint met interviewen. Als je het niet weet, kan je het ook niet vragen. Daarom is het heel belangrijk om met harde feiten te komen. Journalisten worden geacht van alles op de hoogte te zijn. De reden waarom ze iemand interviewen is om nog meer te kunnen schrijven dan pure objectiviteit die ze elders vonden.

Op de hoogte zijn van alles wat er te doen is rond de persoon in kwestie is belangrijk voor de confrontatie in het gesprek. Een verkeerde en veel aangenomen veronderstelling is dat men denkt dat de geïnterviewde wel spreekt als je lang genoeg doorvraagt. Maar niet iedereen geeft alles prijs. Op zo’n momenten helpt het om mensen op hun gemak te stellen. Complimenteer bijvoorbeeld de ruimte waarin ze je ontvangen, al dat slijm- en blufwerk komt van pas.

‘Ooit ging ik voor een interview naar Hugo Verlinden,’ vertelt Van Dijck. ‘Toen hij telefoneerde in de andere kamer heb ik aan de deur staan luistervinken.’

Hij probeert het wel niet te ver te drijven.

‘Niets is erger dan een ongewilde fout maken’, voegt hij er aan toe.

Als journalist moet je weten waar je grenzen liggen. Is het verboden snel informatie op te nemen zoals gauw een foto nemen van een opvallende gebeurtenis? De meeste deelnemers aan de workshop meenden dat journalisten over het algemeen toch heel braaf zijn.

‘Als je eenmaal de hoorn hebt neergelegd nadat iemand zei dat hij niets met de pers te maken wil hebben, is het moeilijk om nog terug te bellen’, zegt Van Dijck.

Journalisten moeten durf als één van hun eerste prioriteiten stellen. Voor veel mensen is het moeilijk om over de drempel heen te stappen. Daarbij doe je aan zelfcensuur en laat dat duidelijk zijn dat je daarmee niets bereikt.

‘Ook al zit in een vervelende situatie, vraag dan toch wat je wil weten’, benadrukt Van Dijck.

Een boeiende lezing die iedereen die ooit gaat interviewen had moeten bijwonen. Van Dijck vertelt op een grappige manier zijn belevenissen als onderzoeksjournalist en geeft tegelijkertijd een rugzak vol tips mee.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk