Conferentie

VVOJ2012 verslag: Story-based Inquiry (part I): how to find and pitch your story

Titel: Story-based Inquiry (part I): How to find and pitch your story
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 09:00-10:15 uur
Spreker: Mark Lee Hunter
Aantal deelnemers: 30

Verslag: Anke Van Meer

Zes handen gaan de lucht in bij de vraag wie ooit onderzoek heeft gedaan.

‘Wie al twee keer? Drie keer?’

Hoe hoger Mark Hunter gaat, hoe minder handen omhoog blijven. Conclusie: Een kamer vol mensen die graag onderzoek willen doen maar de kans nog niet hebben gehad.

Mark Hunter is een Amerikaanse onderzoeksjournalist die in Frankrijk woont. Hij schreef het boek ‘Story-based inquiry’ samen met andere journalisten, waaronder Luuk Sengers.

Tijdens zijn lezing leidt hij ons doorheen het eerste deel. Hunter kan rekenen op een zeer geïnteresseerd publiek en krijgt vele vragen. Maar het publiek krijgt er misschien nog meer. Een antwoord op zijn vraag is niet genoeg. Je moet verder denken. Één uur en een kwartier luisteren we naar manieren om tot een goed verhaal te komen maar door de vele vragen en de verhelderende voorbeelden is onderzoeken een beter woord dan luisteren.

Een verhaal vertelt feiten. Het is dan ook een verhaal dat je verkoopt en niet het feit. Het eerste wat je moet doen is aan jezelf vragen: ‘Wat denk je dat er gebeurt’. Daar ga je dan dieper op in.

Van Hunter mogen we geen aap met een telefoon zijn. Dat wil zeggen dat we niet meteen moeten bellen om te horen wat een persoon te zeggen heeft. Nee, we moeten eerst weten wat we willen vertellen. Vanaf het moment dat we iets te bewijzen hebben, weten we waarover we moeten schrijven. ‘Je komt dan ook zekerder over als journalist’, zegt Hunter. ‘Mensen gaan minder snel leugens tegen je vertellen.’

Als je een tip binnenkrijgt moet je volgens Hunter elk deel van het statement apart nemen. Dan kijk je naar het deel dat je het makkelijkste kan onderzoeken. Begin zeker niet met alles. Door alles apart te nemen ga je een beter overzicht krijgen en kom je op dingen uit die je anders niet had gevonden. Het kan zijn dat je nieuwsfeit niet meer hetzelfde is. Maar je hebt dan wel  een goed verhaal waarvan je dingen kan bewijzen.

Een andere belangrijke eigenschap van een goed verhaal is dat het mogelijk moet zijn om het in drie zinnen samen te vatten. Wij mogen zelf bedenken waarom dat zo is. Hunter laat weten verrast te zijn door de creatieve antwoorden van de mensen in het lokaal. Hij vindt een verhaal in drie zinnen vooral belangrijk omdat je een kantoor moet kunnen binnenstappen en zeggen: ‘Dit is het verhaal’.

Intussen is het tijd voor pauze volgens het programma. Maar het ijverige publiek kan er geen genoeg van krijgen en blijft vragen stellen. Na een tijd moeten we toch het lokaal verlaten maar niet voor Mark Hunter ons al warm maakt voor deel 2. Want dan zal Luuk Sengers ons nog meer vertellen.

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk