Conferentie

VVOJ2012 verslag: Protect yourself (and your work)!

Titel: Protect yourself (and your work)!
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 10:45-12:00 uur
Sprekers: Albrecht Ude en Boris Kartheuser
Aantal deelnemers: 11

Verslag: Sarah Geenen

‘Use the systems, but don’t trust them, zo begint Albrecht Ude zijn redevoering over hoe je jezelf beschermt op het internet. Hij hamert erop om voldoende back-ups te maken en die te coderen. Niet alleen op je eigen laptop of externe harde schijf, maar ook op een plaats buitenshuis of ‘in the cloud’.

Coderen  kan je opsplitsen in twee categorieën: ‘bestanden’ en ‘e-mails’. Bestanden kan je best coderen met truecrypt (www.truecrypt.org). E-mails codeer je volgens Ude met PGP (www.pgpi.org) of GnuPG. Om je IP-adres te verbergen, kan je een proxy gebruiken die je gegevens codeert.

Verder waarschuwt hij voor metadata in bestanden. Dat gebruiken fotografen om hun foto uitvoerig te beschrijven, maar ook de camera zelf kan die gegevens toevoegen. Op die manier kan de politie je traceren, zelfs als de kleuren aangepast zijn of als de foto geprint is.

Boris Kartheuser bevestigt Ude’s verhaal. Hij begint met enkele basisveiligheidstips voor onderzoeksjournalisten. Zo raadt hij aan cash te betalen en geen sporen na te laten. Verder waarschuwt hij dat een IMEI-nummer in een gsm opgespoord kan worden.

Gebruik daarom een prepaid SIM-card die je registreert in een cybercafé. Als je niet cash kan betalen, betaal je volgens Kartheuser best met een prepaid kredietkaart of een paysafecard. Hij raadt ook aan je fictieve naam op je gsm te schrijven zodat je je echte naam niet vermeldt als je wordt opgebeld. Als je iemand gaat ontmoeten, gebruik je wel je echte gegevens.

Kartheuser stelt ons de vraag of je je eigen foto op sociale media instelt of een stockfoto. De meningen zijn verdeeld, maar hij adviseert een foto te kopen, zodat die niet online opgezocht kan worden.

Om af te sluiten waarschuwt hij om nooit een document te openen als je aangemeld bent. Ook e-mails open je best achteraf, want je bent traceerbaar als je geen proxy gebruikt.

Albrecht Ude verwijst naar zijn website, http://www.ude.de/, waarop zijn deel terug te vinden is na het congres.

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk