Conferentie

VVOJ2012 verslag: Protect yourself (and your work)!

Titel: Protect yourself (and your work)!
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 10:45-12:00 uur
Sprekers: Albrecht Ude en Boris Kartheuser
Aantal deelnemers: 11

Verslag: Sarah Geenen

‘Use the systems, but don’t trust them, zo begint Albrecht Ude zijn redevoering over hoe je jezelf beschermt op het internet. Hij hamert erop om voldoende back-ups te maken en die te coderen. Niet alleen op je eigen laptop of externe harde schijf, maar ook op een plaats buitenshuis of ‘in the cloud’.

Coderen  kan je opsplitsen in twee categorieën: ‘bestanden’ en ‘e-mails’. Bestanden kan je best coderen met truecrypt (www.truecrypt.org). E-mails codeer je volgens Ude met PGP (www.pgpi.org) of GnuPG. Om je IP-adres te verbergen, kan je een proxy gebruiken die je gegevens codeert.

Verder waarschuwt hij voor metadata in bestanden. Dat gebruiken fotografen om hun foto uitvoerig te beschrijven, maar ook de camera zelf kan die gegevens toevoegen. Op die manier kan de politie je traceren, zelfs als de kleuren aangepast zijn of als de foto geprint is.

Boris Kartheuser bevestigt Ude’s verhaal. Hij begint met enkele basisveiligheidstips voor onderzoeksjournalisten. Zo raadt hij aan cash te betalen en geen sporen na te laten. Verder waarschuwt hij dat een IMEI-nummer in een gsm opgespoord kan worden.

Gebruik daarom een prepaid SIM-card die je registreert in een cybercafé. Als je niet cash kan betalen, betaal je volgens Kartheuser best met een prepaid kredietkaart of een paysafecard. Hij raadt ook aan je fictieve naam op je gsm te schrijven zodat je je echte naam niet vermeldt als je wordt opgebeld. Als je iemand gaat ontmoeten, gebruik je wel je echte gegevens.

Kartheuser stelt ons de vraag of je je eigen foto op sociale media instelt of een stockfoto. De meningen zijn verdeeld, maar hij adviseert een foto te kopen, zodat die niet online opgezocht kan worden.

Om af te sluiten waarschuwt hij om nooit een document te openen als je aangemeld bent. Ook e-mails open je best achteraf, want je bent traceerbaar als je geen proxy gebruikt.

Albrecht Ude verwijst naar zijn website, http://www.ude.de/, waarop zijn deel terug te vinden is na het congres.

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk