Nieuws

‘Journalistieke autonomie cruciaal’

Journalistieke autonomie is cruciaal. Dit stelt de Vlaamse minister van Media, Ingrid Lieten, in een officiële reactie op het rapport Journalistieke autonomie in Vlaanderen (pdf-document), dat in oktober verscheen. Het onafhankelijke onderzoek, een speciale opdracht van het Vlaamse ministerie van Media, stelde dat de Vlaamse journalistiek een grote inhaalslag heeft gemaakt tien jaar geleden met de oprichting van een Raad voor de Journalistiek.

Tegelijkertijd concludeert het rapport dat er nog veel winst te behalen is. Redacties hebben vaak het gevoel onvoldoende onafhankelijk te kunnen functioneren binnen het mediabedrijf. Ook stelt het rapport dat er meer investering noodzakelijk is in onafhankelijke en goed doorwrochten journalistiek onderzoek.

‘De garantie op journalistieke onafhankelijkheid is cruciaal om een kwalitatieve en pluriforme mediaberichtgeving te handhaven,’ aldus de Vlaamse mediaminister Ingrid Lieten. ‘Door journalistieke zelfregulering kan de pers zelf toekijken op de de ontologie van de berichtgeving.’

Het onderzoek over de Vlaamse journalistiek stond onder leiding van Jeroen De Keyser van het Center for Journalism Studies van de Universiteit van Gent, maar werd uitgevoerd door onderzoekers van alle Vlaamse universiteiten. VVOJ-directeur Margo Smit verwees ook al nar de publicatie van het onderzoek in haar openingstoespraak op het jubileumcongres van de VVOJ, 16 en 17 november.

De Vlaamse overheid, die opdracht gaf tot het onderzoek, is voornemens de onderzoeksjournalistiek te blijven steunen, onder meer via de Vlaamse vereniging van Journalisten (VVJ) en een subsidie van 300.00 euro (een verhoging van 20 procent) aan het Fonds Pascal Decroos. De Vlaamse overheid was tevens een van de hoofdsponsors van het VVOJ jubileumcongres dat in Antwerpen plaats vond.

* Bekijk en download hier het rapport Journalistieke autonomie in Vlaanderen (pdf-document)

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk