Conferentie

VVOJ2012 Verslag: Working with data (part I)

Datum: Vrijdag 16 november 2012
Tijd: 14:00-15:15 uur
Sprekers: Nils Mulvad en Brant Houston
Aantal deelnemers: 25

Verslag: Nik Van Hoogten

Motto: ‘Dat je iets niet weet staan, wil niet zeggen dat het er niet is.’

Diepgaande datajournalistiek is misschien niet voor elke journalist weggelegd. Toch is het belangrijk voor een journalist om tijdens het researchen zo efficiënt mogelijk om te gaan met data. En dat begint met te weten waar je de juiste gegevens kan vinden.

“In het Verenigd Koninkrijk hoorde ik wel eens dat er daar geen goeie data te vinden is. Na enkele uurtjes researchen wist ik wel beter”, aldus Brant Houston, professor aan de universiteit van Illinois en gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek.

“Als je het niet weet staan wil dat niet zeggen dat het er niet is.  Zelf ben ik software gaan gebruiken omwille van praktische redenen. Ik moest mijn werk sneller klaarkrijgen, want ik had geen tijd meer om lang te wachten tot ze mij eindelijk een document stuurden”, meent Houston.

De Amerikaan weet waar hij het over heeft en staaft dat even later ook met verschillende voorbeelden. Hij geeft de aanwezigen tips en trucjes om snel en doelgericht data te verzamelen. En daar is helemaal geen uitgebreide softwarekennis voor nodig.

Verschillende nuttige websites passeren de revue en ook Nils Mulvad doet zijn duit in het zakje. Mulvad is trainer in onderzoeksjournalistiek, computer assisted reporting en interviewtechnieken. Hij heeft het onder meer over webscraping, een handige manier om gegevens van op websites te structureren. “Opgelet”, waarschuwt Mulvad. “Hier begin je als rookie liever niet aan.”

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk