Conferentie

VVOJ2012 verslag: Working with data (Part IV)

Datum: Zaterdag 17 november 2012
Tijd: 10:45-12:00 uur
Spreker: Geoff McGhee  
Aantal deelnemers: 25

Verslag: Sander Carollo

Met welke programma’s kunnen journalisten data visualiseren? Geoff McGhee, creative director media en communicatie aan de universiteit van Stanford, en Remy Jon Ming, specialist in datavisualisatie en coördinator van de infographics bij het Financieele Dagblad delen hun beste tools.


Tableau public

Tableau is een professioneel pakket voor datavisualisatie: het visueel analyseren en digitaal publiceren van gegevens. Je kan er veel mee maken: grafieken, landkaarten, tabellen en interactieve informatiedashboards. Tableau is bovendien een zeer krachtig en gebruiksvriendelijk programma.

De visualiseringen kan je omzetten in klassieke, statische afbeeldingen voor rapporten op papier of in pdf. Maar een van de zeer sterke punten is juist dat het met Tableau Software ook mogelijk is om heel eenvoudig grafieken, landkaarten, tabellen, en informatiedashboards op internet te publiceren.

De normale licentie is vrij duur, maar met Tableau public kan je gratis aan de slag. Het nadeel is wel dat al je visualisaties en data openbaar zijn en mensen ze kunnen downloaden om er nieuwe dingen mee te maken. Bovendien werkt het enkel op Windows.

 

Mapbox

Daarnaast kan je met Mapbox op een snelle en handige manier mooie interactieve landkaarten in beeld brengen. Mapbox gebruikt de gegevens van Openstreetmap. Je kan de kaart dus zelf aanpassen bij eventuele fouten. Daarnaast kan je verschillende stijlen voor je kaart gebruiken. Bovendien is het heel eenvoudig om mee te werken.

 

Tilemill

Tilemill is een ander programma van het bedrijf Mapbox en maakt het mogelijk om snel kaarten te stylen. Hierbij kan je gebruik maken van bestaande kaartdata, zoals openstreetmap, eigen data of een mix daarvan. Tilemill geeft je totale controle over de data. Je kan zelfs gemakkelijk aanvullende foto’s, video of geluidsfragmenten aan je kaarten toevoegen.

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk