Conferentie

VVOJ2012 verslag: Working with data (Part IV)

Datum: Zaterdag 17 november 2012
Tijd: 10:45-12:00 uur
Spreker: Geoff McGhee  
Aantal deelnemers: 25

Verslag: Sander Carollo

Met welke programma’s kunnen journalisten data visualiseren? Geoff McGhee, creative director media en communicatie aan de universiteit van Stanford, en Remy Jon Ming, specialist in datavisualisatie en coördinator van de infographics bij het Financieele Dagblad delen hun beste tools.


Tableau public

Tableau is een professioneel pakket voor datavisualisatie: het visueel analyseren en digitaal publiceren van gegevens. Je kan er veel mee maken: grafieken, landkaarten, tabellen en interactieve informatiedashboards. Tableau is bovendien een zeer krachtig en gebruiksvriendelijk programma.

De visualiseringen kan je omzetten in klassieke, statische afbeeldingen voor rapporten op papier of in pdf. Maar een van de zeer sterke punten is juist dat het met Tableau Software ook mogelijk is om heel eenvoudig grafieken, landkaarten, tabellen, en informatiedashboards op internet te publiceren.

De normale licentie is vrij duur, maar met Tableau public kan je gratis aan de slag. Het nadeel is wel dat al je visualisaties en data openbaar zijn en mensen ze kunnen downloaden om er nieuwe dingen mee te maken. Bovendien werkt het enkel op Windows.

 

Mapbox

Daarnaast kan je met Mapbox op een snelle en handige manier mooie interactieve landkaarten in beeld brengen. Mapbox gebruikt de gegevens van Openstreetmap. Je kan de kaart dus zelf aanpassen bij eventuele fouten. Daarnaast kan je verschillende stijlen voor je kaart gebruiken. Bovendien is het heel eenvoudig om mee te werken.

 

Tilemill

Tilemill is een ander programma van het bedrijf Mapbox en maakt het mogelijk om snel kaarten te stylen. Hierbij kan je gebruik maken van bestaande kaartdata, zoals openstreetmap, eigen data of een mix daarvan. Tilemill geeft je totale controle over de data. Je kan zelfs gemakkelijk aanvullende foto’s, video of geluidsfragmenten aan je kaarten toevoegen.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk