Conferentie

VVOJ2012 verslag: J-Lab: Re-invent investigative journalism

Titel: J-lab: Re-invent investigative journalism
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 14:00-15:30 uur
Sprekers: Stefan Candea and Sebastian Mondial
Aantal deelnemers: 8

Verslag: Arno Moens

The purpose of this workshop is to help people with certain internet aspects of investigative journalism, hence J-lab (Journalism lab).

Stefan and Sebastian are two journalists and web wizkids respectively from Romania and Germany. Stefan works for the Romanian Center for Investigative Journalism and Sebastian works freelance. They have met a few years back at a conference in Geneva and now they collaborate on several journalistic products and once in a while they give workshops.

They gave a workshop on the security of investigative journalists; how to stay under the radar while investigating something. In these modern times it is not difficult to track someone’s traces on the internet. And apparently it is also not that hard to cover those tracks, as long as you listen to these two professionals of course.

This morning they spoke about what to do when something goes terribly wrong when writing a story. For example when your computer crashes or your contact person dies (they are fond of letting their thoughts run free and imagining every possible thing that could happen, after that they add: highly unlikely, likely or very likely to every thought, your contact person dying for example would be called ‘unlikely’).

They recommend creating a ‘fire plan’ before starting your investigation because you never know when a fire could start. The plan includes making a mindmap of possible problems and making back-ups of all the data you gather.

The internet is getting more and more important for journalists and Stephan and Sebastian are here to help them cope with that fact. The people that pop by during this final workshop got inspired by their earlier topics and discovered that they had some questions for them or just have questions in general.

Sebastian calls this an ‘end of conference workshop’ because it is more individual than all the other workshops, not like the other ones they’ve done the past two days.’

You can walk in and out of the ‘J-lab’ and discuss the topics they have talked about with them or ask for help if you have got doubts or problems about using the internet while investigating something.

Naturally the use of Google and social media are hot topics and get a lot of attention. A wide array of new and old tools pass the revue. There is a friendly atmosphere and everyone is thankful and satisfied after having a conversation with either one of the wizkids. It seems you can’t leave the J-lab without feeling enriched.

 

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk