Conferentie

VVOJ2012 Verslag: Go data crazy

Titel: go data crazy
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 14:00-15:15 uur
Spreker: Jennifer LaFleur

De drie geboden voor heldere dataverslaggeving

Verslag: Laurens Dingenen

Jennifer Lafleur, redacteur Computer Assisted Reporting bij de onafhankelijke, New Yorkse nieuwssite ProPublica, benadrukt het belang van transparantie tegenover de lezer. Volgens haar zijn er drie dingen die je moét doen om goed op weg te zijn.

1. Maak een “Nerd Box”
Een Nerd Box is een plaats op je website waar je volledig uitlegt hoe je jouw onderzoek hebt aangepakt. Niemand zal dat willen lezen, behalve enkele nerds. Toch biedt de box een belangrijke aanvulling voor een heldere verslaggeving.

2. Vermeld je onderzoeksgegevens
Een veelgemaakte fout. Zorg er altijd voor dat je bij je artikel, lang of kort, vermeldt hoeveel mensen er zijn ondervraagd en hoeveel antwoorden er zijn gegeven. Anders kunnen je bevindingen onmogelijk au sérieux genomen worden.

3. Geef fouten toe
Als een lezer een fout in je methode vindt, geef het dan eerlijk en rechtuit toe. Niemand is perfect en op die manier komen je integriteit en geloofwaardigheid niet te hard in het gedrang.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk