Conferentie

VVOJ2012 Verslag: Go data crazy

Titel: go data crazy
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 14:00-15:15 uur
Spreker: Jennifer LaFleur

De drie geboden voor heldere dataverslaggeving

Verslag: Laurens Dingenen

Jennifer Lafleur, redacteur Computer Assisted Reporting bij de onafhankelijke, New Yorkse nieuwssite ProPublica, benadrukt het belang van transparantie tegenover de lezer. Volgens haar zijn er drie dingen die je moét doen om goed op weg te zijn.

1. Maak een “Nerd Box”
Een Nerd Box is een plaats op je website waar je volledig uitlegt hoe je jouw onderzoek hebt aangepakt. Niemand zal dat willen lezen, behalve enkele nerds. Toch biedt de box een belangrijke aanvulling voor een heldere verslaggeving.

2. Vermeld je onderzoeksgegevens
Een veelgemaakte fout. Zorg er altijd voor dat je bij je artikel, lang of kort, vermeldt hoeveel mensen er zijn ondervraagd en hoeveel antwoorden er zijn gegeven. Anders kunnen je bevindingen onmogelijk au sérieux genomen worden.

3. Geef fouten toe
Als een lezer een fout in je methode vindt, geef het dan eerlijk en rechtuit toe. Niemand is perfect en op die manier komen je integriteit en geloofwaardigheid niet te hard in het gedrang.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk