Conferentie

VVOJ2012 verslag: Datajournalism basics. Bootcamp part II

Titel: Data Journalism basics. Bootcamp part II 
Datum: 17 november
Tijd: 10:45-12:00 uur
Spreker: Steven Doig
Aantal deelnemers: 12

Verslag: Lara Meyers

Het tweede deel van de workshop Data Journalism basics Boot Camp was iets ingewikkelder dan het eerste deel. Het was anders dan de vorige workshop, maar als je die niet mee had gedaan kon je nog altijd volgen. Zo pikte één journalist die het eerste deel miste makkelijk de draad op. Ook deze keer was Steven Doig de spreker van dienst.

De deelnemers van deze workshop moesten een bestand met gegevens openen. Omdat het een tekstbestand was, zag het er rommelig uit. Daarom moet het in een Excelbestand worden gezet.  Maar met copy-paste gaat dat niet zomaar. Er werd hen aangeleerd hoe je data uit een tekstbestand duidelijk in Excel zet.

Het kan gebeuren dat je zoveel kolommen hebt, dat je naar links of rechts moet scrollen. En daardoor zie je kolom A met de naam van de persoon niet meer. Daarom leerde meneer Doig hen aan hoe je de eerste kolom kan blijven zien terwijl je naar de andere kant scrolt. Dat doe je met ‘freeze paines’. Cellen kan je ook breder maken. Zo kan je al de tekst in het vakje lezen, en wordt het niet meer afgekort.

In het eerste deel van de workshop Data Journalism waren de twee assistenten ook aanwezig, maar tijdens deze sessie waren ze fervent aanwezig. Ze liepen rond in het lokaal om toe te kijken of de journalisten goed bezig waren, of om hen te helpen als het nodig was. Zoals bij de opmaak van tabellen.

Na de opmaak van de tabellen, die mooi en netjes genoeg waren om in de krant te publiceren, was het tijd voor draaitabellen en grafieken. Dat was het moeilijkste gedeelte van de workshop. Daarna werd nogmaals getoond hoe je percentages berekent.

Om af te sluiten gaf Steven Doig de aanwezigen zijn contactgegevens. Hij zei dat als er ooit nog vragen over Excel zijn, dat je hem altijd mag contacteren, en dat hij hen graag wil helpen.

Deze workshop was het tweede deel van Data Journalism basics, en was nog altijd erg basis. Maar zonder basis kan je ook niet werken. Daarom was deze workshop zeer leerrijk.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk