Conferentie

VVOJ2012 verslag: Datajournalism basics. Bootcamp part II

Titel: Data Journalism basics. Bootcamp part II 
Datum: 17 november
Tijd: 10:45-12:00 uur
Spreker: Steven Doig
Aantal deelnemers: 12

Verslag: Lara Meyers

Het tweede deel van de workshop Data Journalism basics Boot Camp was iets ingewikkelder dan het eerste deel. Het was anders dan de vorige workshop, maar als je die niet mee had gedaan kon je nog altijd volgen. Zo pikte één journalist die het eerste deel miste makkelijk de draad op. Ook deze keer was Steven Doig de spreker van dienst.

De deelnemers van deze workshop moesten een bestand met gegevens openen. Omdat het een tekstbestand was, zag het er rommelig uit. Daarom moet het in een Excelbestand worden gezet.  Maar met copy-paste gaat dat niet zomaar. Er werd hen aangeleerd hoe je data uit een tekstbestand duidelijk in Excel zet.

Het kan gebeuren dat je zoveel kolommen hebt, dat je naar links of rechts moet scrollen. En daardoor zie je kolom A met de naam van de persoon niet meer. Daarom leerde meneer Doig hen aan hoe je de eerste kolom kan blijven zien terwijl je naar de andere kant scrolt. Dat doe je met ‘freeze paines’. Cellen kan je ook breder maken. Zo kan je al de tekst in het vakje lezen, en wordt het niet meer afgekort.

In het eerste deel van de workshop Data Journalism waren de twee assistenten ook aanwezig, maar tijdens deze sessie waren ze fervent aanwezig. Ze liepen rond in het lokaal om toe te kijken of de journalisten goed bezig waren, of om hen te helpen als het nodig was. Zoals bij de opmaak van tabellen.

Na de opmaak van de tabellen, die mooi en netjes genoeg waren om in de krant te publiceren, was het tijd voor draaitabellen en grafieken. Dat was het moeilijkste gedeelte van de workshop. Daarna werd nogmaals getoond hoe je percentages berekent.

Om af te sluiten gaf Steven Doig de aanwezigen zijn contactgegevens. Hij zei dat als er ooit nog vragen over Excel zijn, dat je hem altijd mag contacteren, en dat hij hen graag wil helpen.

Deze workshop was het tweede deel van Data Journalism basics, en was nog altijd erg basis. Maar zonder basis kan je ook niet werken. Daarom was deze workshop zeer leerrijk.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk